Україна планує отримати від МВФ 15-20 мільярдів доларів на потреби країни – Шевченко

Читать на русском
З деталей нової програми відомо те, що вона буде спрямована на заходи стабілізації економіки. Теоретично, це дозволить Україні повернутися до довоєнних економічних умов
Кирило ШевченкоFlickr/НБУ

Україна планує до кінця 2022 року укласти з Міжнародним валютним фондом нову угоду про фінансову допомогу. Передбачається отримати від 15 до 20 мільярдів доларів з можливістю їх виплати протягом двох або трьох років.

Про це розповів голова Національного банку України Кирило Шевченко в інтерв'ю інформаційному агентству Reuters.

МВФ знову погіршив прогноз зростання глобальної економіки та падіння ВВП УкраїниЗа прогнозом МВФ, зростання світової економіки цього року сповільниться до 3,2 відсотків. А економіка України через війну скоротиться приблизно на 45 відсотків.

За словами Шевченка, Україна вже направила у МВФ запит про нове фінансування і зараз веде консультації. Нова програма повинна бути оформлена у формі угоди stand-by або механізму розширеного фінансування (EFF), що зробить її другою за розміром програмою фінансової допомоги від МВФ у всьому світі, після Аргентини.

«МВФ завжди виступав як партнер України під час війни... Я сподіваюся розпочати програму цього року» - додав Шевченко.

З деталей нової програми відомо те, що вона буде спрямована на заходи стабілізації економіки. Теоретично, це дозволить Україні повернутися до довоєнних економічних умов - гнучкого обмінного курсу валют, зняття обмежень на валютному ринку, зменшення частки непрацюючих кредитів в банківському секторі країни та більш збалансованої фіскальної політики.

Нагадаємо, при цьому Україна обговорює з Міжнародним валютним Фондом, і низкою інших міжнародних фінансових організацій можливість переглянути графік виплат за зовнішнім державним боргом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: