Коли західні санкції повноцінно вдарять по економіці росії – оцінка експертів

Критичний ефект західних санкцій економіка росії відчує не раніше кінця 2023 року за умови відсутності нових обмежувальних заходів.

Про це йдеться у дослідженні Київської школи економіки (KSE).

Аналітики зазначили, що консенсус-прогнози скорочення російської економіки у 2022 році були знижені до 6%-9,5%, а інфляції – до 12%-15%. Головна причина такого покращення – високі доходи від нафти та газу, які допомогли відновити рубль та у поєднанні з політичною підтримкою частково захистили економіку від впливу першої хвилі санкцій.

Але в KSE розглядають це лише як тимчасове покращення, а перспективи росії вважають крихкими з кількох причин.

Експерти заявили, що з цього моменту доходи рф від експорту нафти та газу – а це ключовий елемент захисту від санкцій – знижуватимуться. Внаслідок санкцій росія втратила у другому кварталі 20 млрд доларів доходів від нафти. А після введення з 5 грудня ембарго на російську морську нафту і з 5 лютого на нафтопродукти доходи впадуть ще сильніше. Крім того, знижується обсяг продажу російського газу до Європи.

Таким чином, після набуття чинності всіма європейськими санкціями в нафтогазовому секторі в KSE очікують скорочення доходів росії від продажу енергоносіїв на 40%.

Крім того, зазначається у дослідженні, санкції б'ють по внутрішній російській економіці. Промислове виробництво у червні скоротилося на 1,8% у річному вирахуванні, зокрема, на 62% впало виробництво автомобілів, а реальні доходи росіян впали на 6,1%.

Експерти очікують подальшого впливу влітку, коли позначиться вихід компаній і різко зросте рівень безробіття.

Окрім цього, росія зіткнулася з різким скороченням торгівлі, що призвело до скорочення імпорту на 22%, загалом це є ознакою нестабільності.

Ще один фактор – росія почала скорочувати соціальні витрати. Поки що зниження скромне: на 2023-2025 роки заплановано скорочення приблизно на 26 млрд доларів за соціальними та інвестиційними програмами.

«Однак критичний ефект санкцій навряд чи здійсниться до кінця 2023 року, якщо не будуть введені нові санкції. Путінська росія переживала кризу платіжного балансу у 2008, 2014-15 та 2020 роках, коли доходи від нафти та газу різко впали. Наступного року, коли буде введено європейське нафтове ембарго, ми очікуємо на 40% скорочення доходів росії від нафти та газу. Під тиском рубля здатність рф вести війну з Україною буде ослаблена. І якщо Європа припинить закуповувати російський газ доходи росії наступного року впадуть до критично низького рівня», – заявили в KSE.

Після падіння доходів від нафти і газу нижче за критичний рівень, зовнішній баланс вимагатиме або використання міжнародних резервів, або серйозного коригування обмінного курсу рубля. На практиці російська влада зіткнеться з вибором: дозволити рублю ослабнути і змиритися з повторним прискоренням інфляції, що призведе до скорочення реальних доходів населення, або провести різке посилення політики, що уповільнить економіку. У будь-якому разі російська економіка буде серйозно підірвана, що послабить здатність путіна продовжувати війну.

Нагадаємо, наприкінці травня фінансовий експерт заявив, що в економіці росії розпочався катастрофічний спад. Його ознаками є падіння економічної активності, падіння доходів та рівня споживання.

Західні санкції, за деякими даними, торкнулися роботи 86% російських компаній.

Водночас, є сигнали, що російська влада готує свою економіку до затяжної війни проти України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО