Євробачення-2023 не зможе пройти в Україні: організатори підтвердили та пояснили своє рішення

Конкурс Євробачення-2023 все ж таки не зможе пройти в Україні. Це рішення було продиктовано правилами безпеки для працівників та учасників заходу.

Про це йдеться у заяві Європейського союзу радіомовлення та телебачення (EBU).

«EBU повністю розуміє розчарування, яке викликало оголошення про те, що конкурс пісні Євробачення-2023 не може бути проведений в Україні, країні-переможниці цього року», – йдеться у заяві.

За словами організаторів, для роботи на Євробаченні акредитовано щонайменше 10 тисяч осіб, включаючи знімальні групи, співробітників та журналістів. На захід мають приїхати ще близько 30 тисяч фанів.

«Їхнє благополуччя – наша головна турбота. Тому дуже важливо, щоб рішення, які приймаються щодо такої складної телевізійної події у прямому ефірі, приймалися професіоналами в галузі мовлення та не ставали політизованими. У правилах конкурсу Євробачення чітко зазначено, що захід може бути перенесений у форс-мажорних ситуаціях, таких як війна, що триває», – заявили в EBU.

Організатори додали, що в оцінці безпеки, наданої Україною, було визначено низку ризиків, які можуть вплинути на захід, серед них ракетні атаки. За словами експертів, до яких звернувся EBU, контрзаходи, запропоновані для пом'якшення загроз, є недостатніми для такого заходу.

В EBU також стверджують, що війна може змусити учасників Євробачення-2023 та делегації відмовитись від поїздки в Україну.

«Що стосується можливості проведення конкурсу у прикордонному районі неподалік сусідньої країни, то технічні характеристики запропонованих місць проведення та відсутність необхідної навколишньої інфраструктури не відповідають вимогам Євробачення», – резюмували у заяві.

Нагадаємо, 17 червня в EBU оголосили, що Євробачення-2023 не зможе пройти в Україні з огляду на нинішні обставини з безпеки. За словами організаторів, з великою ймовірністю конкурс прийме срібний призер – Велика Британія.

У Міністерстві культури заявили, що не згодні з тим, як було ухвалено це рішення, і вимагали додаткових консультацій.

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон також заявив, що Євробачення має відбутися в Україні. Із рішенням організаторів не погодилася і Польща.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО