США можуть скасувати санкції проти білорусі в обмін на транзит зерна з України

США можуть на шість місяців скасувати санкції проти білорусі, зокрема, обмеження на імпорт білоруських калійних добрив, які становили чималу частину доходів Мінська, якщо білоруський уряд надасть допомогу в експорті українського зерна.

Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Так, відомо, що американські чиновники та генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш в рамках ліквідації продовольчої кризи та допомоги Україні в експорті зерна вивчають кілька варіантів маршрутів, по яких можна безпечно вивозити зерно. Один з таких маршрутів - по білоруській залізниці в литовський порт Клайпеда. Однак для організації такого маршруту потрібна згода білорусі.

Нагадаємо, США і країни Європейського Союзу розробляють маршрути для якнайшвидшого експорту українського зерна і кукурудзи. Якщо цього не зробити, багато країн зіткнуться з проблемою голоду. При цьому згода росії в цьому питанні взагалі не має ніякого значення.

Тим часом у міністерстві закордонних справ росії заявили, що питання про розблокування українських портів «потрібно розглядати комплексно», включаючи можливість зняття санкцій з російського експорту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО