Путін не відмовився від початкового плану окупувати Україну чи повалити режим – заступник генсека НАТО

Президент росії володимир путін не відмовився від свого початкового плану окупувати Україну або обезголовити режим у Києві.

Таку думку в інтерв'ю телеканалу CNN висловив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, передає Digi24.ro.

Джоане прокоментував заяву глави розвідки США Авріл Хейнс про те, що цілі путіна виходять за межі Донбасу.

«Я зустрічався з місіс Хейнс, і ми маємо дуже схожі аналізи. … ми не вважаємо, що він (путін – ред.) відмовився від свого початкового плану окупувати Україну чи хоча б обезголовити київський режим. Йому це не вдалося, бо він має високі політичні амбіції, однак його військові можливості, його сухопутні війська, його поразка в Києві, його проблеми з моральним духом військ – ми бачимо невідповідність між політичними амбіціями та можливостями», — сказав Джоане.

Заступник генсека вважає, що за таких невідповідностей є ризик прийняття ситуативних рішень, які не враховують реакцію на місцях – опір українців, підтримку, яку вони отримують від союзників.

Джоане також прокоментував, чому путін не оголосив офіційно війну Україні 9 травня: «Ми вважаємо, що навіть для нього є певні політичні труднощі у призові російських людей та відправленні молодих людей туди, де більшість їхніх співгромадян убито чи поранено».

Заступник генсека Альянсу також зазначив, що перед НАТО зараз стоїть потрійне зобов'язання: допомагати Україні; захищати країни-члени, особливо на східному фланзі; переконатися, що війна між росією та Україною не переросте у війну між НАТО та росією.

Нагадаємо, за даними розвідки США, росія до середини травня може остаточно анексувати територію ОРДЛО. Наступним кроком стане спроба анексувати окуповану Херсонську область України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО