Путін передав ГРУ відповідальність за розвідку в Україні через провали ФСБ – журналісти

Президент володимир путін відсторонив ФСБ від ролі основного розвідувального агентства у війні в Україні. Тепер цим займатиметься головне розвідувальне управління (ГРУ).

Про це у статті для Центру аналізу європейської політики повідомили російські журналісти Ірина Бороган та Андрій Солдатов.

За словами журналістів, перший заступник начальника ГРУ Володимир Алексєєв був замішаний у кількох серйозних атаках путіна на захід. Зокрема, Велика Британія та ЄС звинувачують його у тому, що він керував терактом із застосуванням хімічної зброї у Солсбері у 2018 році.

Алексєєва його колеги-офіцери описують як «жорсткого та самовпевненого до нерозсудливості».

Досі за Україну відповідала так звана п'ята служба ФСБ, йдеться у статті. Проте катастрофічний початок війни, відсутність підтримки серед українського населення (яка, як казали путіну, мала бути) «кинули похмуру тінь» на це відділення. Його начальника, генерала ФСБ Сергія Бесєда, заарештували і утримували в Лефортовській в'язниці.

При цьому кілька тижнів тому Бесєду бачили у московській штаб-квартирі ФСБ. Журналісти зазначають, що «посадити генерала до в'язниці, а потім повернути його на посаду — це такий маневр, на який був здатний лише Сталін». На їхню думку, те, що Бесєду посадили ясно говорило про провал російської розвідки в Україні. А тепер путін намагається вдавати, що все йде за планом.

Нагадаємо, журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв розповів, що у російській ФСБ пройшли «чистки» серед співробітників, які займалися так званою українською лінією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО