Україна отримає доступ до терміналів скрапленого газу в Польщі та Литві – Макогон

Польща та Литва нададуть Україні доступ до терміналів скрапленого природного газу (СПГ), які знаходяться на території цих двох держав.

Про це написав керівник Оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон у Facebook.

«Сьогодні запрацював інтерконектор між Польщею та Литвою GIPL, який приєднав країни Балтії до європейського газового ринку. Це значний прорив у питанні енергетичної безпеки всього регіону. Газпрому буде значно важче шантажувати ці країни газом... А після закінчення інтерконектора Польща-Словаччина влітку цього року доступ до СПГ терміналів у Польщі та балтійських країнах отримає І Україна» - написав він.

Нагадаємо, 29 квітня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що український уряд прийняв рішення залишити ціни на газ для населення і критично важливих підприємств без змін.

Нагадаємо, в росії почали шантажувати Європу газом. Так, 26 квітня Польща і Болгарія отримали від російського газового монополіста «Газпром» заяву про те, що з 27 квітня в обидві країни припиняється поставка російського газу. У росії підтвердили, що повністю призупинили постачання газу Польщі та Болгарії у зв'язку з несплатою в рублях.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО