Польща і Болгарія заявили про припинення поставок російського газу

Читать на русском
Болгарія і Польща раніше відхилили вимогу кремля оплачувати поставки газу в рублях, заявивши, що не стануть порушувати санкції проти росії
Ілюстративне фотоixbt.com

У росії почали шантажувати Європу газом. Так, 26 квітня Польща і Болгарія отримали від російського газового монополіста «Газпром» заяву про те, що з 27 квітня в обидві країни припиняється поставка російського газу.

Про це повідомляють Польський інформаційний портал Onet та інформаційне агентство Reuters.

Так, росія без будь-якого попередження перервала поставки газу по газопроводу «Ямал-Європа» після того, як Польща навідріз відмовилася виконувати вимогу росії про оплату за газ в рублях. За даними польського газового оператора PGNiG, на цей час газ по трубі вже не йде, а повідомлення про відключення прийшло вже за фактом. У Польщі вже зібрали з цього приводу кризову групу; втім, паніки немає, оскільки Варшава вже давно готувалася до такого розвитку подій.

Німеччина і Угорщина блокують санкції проти російських нафти і газу – ЗеленськийЯкщо ембарго на російські енергоносії не введуть, то у 2022 році країна-агресор зможе заробити на них не менше 326 млрд доларів

Відзначається також, що болгарська компанія «Булгаргаз» отримала від росіян повідомлення, що з 27 квітня поставки газу в країну будуть припинені.

Нагадаємо, 31 березня президент росії володимир путін підписав указ про переведення розрахунків за газ в рублі з «недружніми країнами».

Однак до реальної зміни механізмів оплати за газ це не призвело. Єдиними країнами, які погодилися платити за газ рублями, стали Білорусь та Вірменія, яка вже почала платити.

Європейський союз попередив держави-члени, що вимога володимира путіна про оплату російського газу рублями порушить санкції, введені після вторгнення в Україну. Країни Сімки взагалі відмовилися навіть вивчати таке питання.

Що стосується Польщі, то контракт на поставку російського газу в Польщу закінчувався 31 грудня 2022 року і після його закінчення не повинен був продовжуватися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: