Під Донецьком російські військові стратили українців, які намагалися здатися – особливий посол США

США мають достовірну інформацію про те, що російські військові стратили українців, які намагалися здатися в полон під Донецьком.

Про це в ООН заявила посол США з особливих доручень із питань глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак, повідомляє CNN.

«Тепер у нас є достовірна інформація про те, що російська військова частина, що діяла на околицях Донецька, стратила українців, які намагалися здатися, а не брала їх під варту. Якщо це правда, це було б порушенням основного принципу законів війни: заборони на позасудову кару цивільних осіб та комбатантів, які капітулювали, отримали поранення або інші форми недієздатності», – заявила Ван Шаак.

«Давайте внесемо ясність: ті, хто спровокував, вчинив і віддав наказ щодо цих злочинів, повинні бути притягнуті до відповідальності, і доказів цього злочину стає все більше з кожним днем. Наше просте послання російському військовому та політичному керівництву таке: світ спостерігає, і ви будете притягнуті до відповідальності», – додала вона.

Ван Шаак зазначила, що США підтримують міжнародні розслідування воєнних злочинів.

Нагадаємо, тим часом уже три країни – Естонія, Латвія та Канада – визнали воєнні злочини росії в Україні геноцидом.

У США заявили, що офіційне визнання дій російських окупантів в Україні геноцидом займе чимало часу, проте з високою ймовірністю таке рішення буде ухвалено.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО