Зірвано евакуацію з Маріуполя: росія відмовилась припинити обстріли на Великдень

На неділю, 24 квітня, країна-агресор відмовилась забезпечити режим припинення вогню для евакуації людей із Маріуполя.

Про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила в ефірі телемарафону.

Незважаючи на те, що представник ОПУ Михайло Подоляк закликав росію зробити три «маріупольські кроки», у тому числі перемир'я на Великдень, країна-агресор не підтвердила гарантію режиму припинення вогню.

«Нам не вдалося відкрити гуманітарний коридор, росія не підтвердила гарантію режиму припинення вогню, а тому будемо пробувати завтра», - сказала Верещук, відповідаючи на запитання, чи вдалося сьогодні евакуювати людей із Маріуполя.

При цьому, Верещук каже, що Організація Об'єднаних Націй повинна забезпечити гуманітарний коридор із заблокованого російськими військами Маріуполя.

Згідно з її словами, саме це питання має підняти генсек ООН Антоніу Гутерреш під час свого візиту до росії.

«Ми вже не просимо, ми вимагаємо від ООН забезпечити режим припинення вогню і відкриття гуманітарного коридору і з «Азовсталі», і з Маріуполя в цілому. На «Азовсталі» зараз 1000 жінок і дітей, плюс – 500, може навіть більше, поранених, майже 50 осіб потребують ургентної негайної кваліфікованої допомоги. Саме про це має говорити пан Гутерреш в Москві, якщо він збирається говорити про мир…Всі решта домовленостей не матимуть ваги, бо найголовніше, що може зробити ООН і не можуть зробити інші - це відкрити гуманітарний коридор», - повідомила Верещук.

В Офісі президента зазначають, що Україна використовує всі можливі варіанти для деблокади Маріуполя. Завдання президента та уряду - зберегти якомога більше життів цивільних і військових українців в обложеному російськими окупантами місті.

Нагадаємо, що Червоний Хрест зажадав негайного доступу до Маріуполя для евакуації людей.

Також нагадаємо, що президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом у неділю, 24 квітня. Сторони обговорили евакуацію з Маріуполя та можливі гарантії безпеки з боку Туреччини.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО