Падіння експорту російської нафти: Міжнародне енергетичне агентство озвучило прогнози на травень

Починаючи з травня близько 3 млн барелів на день російського виробництва може бути зупинено через міжнародні санкції, а також мірою того, як вплив ембарго, що розширюється, набирає повної сили.

Про це повідомляється у звіті Міжнародного енергетичного агентства.

Згідно з прогнозом аналітиків, пропозиція російської нафти впаде на 1,5 млн барелів на добу вже у квітні, а з травня 2022 року обсяги нафтовидобутку через неможливість закуповувати чорне золото в росії зростуть приблизно до 3 млн барелів на добу.

«Ринки нафти, які намагаються впоратися з втратами пропозиції та перебоями в постачанні, спричиненими вторгненням росії в Україну, отримали необхідну підтримку від скоординованих випусків запасів США та МЕА. 1 квітня країни-члени МЕА домовилися задіяти свої аварійні резерви вдруге за місяць, цього разу у розмірі 120 млн барелів. Рекордні обсяги принесуть довгоочікуване полегшення і без того жорсткому нафтовому ринку, який стикається з підвищеною невизначеністю на тлі безлічі наслідків, пов'язаних із санкціями та ембарго, спрямованими проти Росії міжнародним співтовариством і споживацькими бойкотами», – зазначили експерти.

Вони також констатували, що після оголошення про відкриття запасів США та МЕА ціни на сиру нафту знизилися майже на 10 доларів за барель.

У Міжнародному енергетичному агентстві також зазначили, що паралельно зі скороченням обсягів закупівлі російської нафти традиційними покупцями деякі покупці в Азії, навпаки, збільшили закупівлі.

Нагадаємо, за словами радника президента України з економічних питань Олега Устенка, відмова світу від російської нафти є першочерговим завданням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО