Росія завела переговори у ТКГ та в Нормандському форматі у глухий кут – ЄС

Переговори у ТКГ та у Нормандському форматі зайшли в глухий кут через те, що Росія категорично відмовилася визнавати себе стороною конфлікту на сході України.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу про агресію Росії проти України та незаконну окупацію Криму, оприлюднену на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає Укрінформ.

«Відмова Росії як сторони конфлікту діяти відповідально, шляхом конструктивної участі у переговорах у рамках ТКГ, а також перешкоджання проведенню чергової зустрічі у Нормандському форматі заводить у глухий кут ці переговорні формати», - наголошується в заяві.

Минуло вже два роки від часу проведення останнього «нормандського» саміту, на якому було підписано документ під назвою «Загальні узгоджені висновки», нагадали в Євросоюзі.

«Ми шкодуємо, що більшість узгоджених тоді заходів й досі не реалізовані, хоча домовленості на технічному рівні були досягнуті у робочих групах ТКГ. Втім, вони залишаються заблокованими на політичному рівні», - зазначають у Євросоюзі.

Окрім того, висловлюється жаль щодо того, що на Міністерській раді ОБСЄ 2-3 грудня у Стокгольмі Росія вкотре «не взяла участі у переговорах щодо декларації про зусилля ОБСЄ у напрямку досягнення миру в Україні».

У ЄС стурбовані через погіршення ситуації з безпекою на сході України внаслідок різкого зростання порушень режиму припинення вогню та нарощування Росією військових сил поблизу кордону.

«Будь-яка загрозлива або дестабілізуюча поведінка є неприйнятною. Ми закликаємо Росію дотримуватись існуючих механізмів у рамках Віденського документу щодо прозорості переміщень та здійснити деескалацію напруженості», - підсумували в ЄС.

Нагадаємо, влада Росії відмовилася від нового перемир'я на Донбасі, яке запропонувала встановити Україна з 00.01 10 грудня.

Також зазначимо, що в Офісі президента повідомили, що Зеленський готовий до прямих переговорів з Путіним.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО