Суд засудив до трьох років тюрми ексдиректора філії ДПЗКУ

Вищий антикорупційний суд засудив до 3,5 років позбавлення волі колишнього директора філії «Партизанський елеватор» АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Володимира Деркача, якого САП обвинувачує у зловживаннях на суму понад 14,7 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

Як вказують у суді, обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Його обвинувачують у зловживанні службовим становищем.

«Колегія суддів ВАКС розглянула та затвердила угоду про визнання винуватості між прокурором та колишнім директором філії акціонерного товариства ДПЗКУ «Партизанський елеватор», який обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України», – інформує ВАКС.

Суд призначив Деркачу покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки 6 місяців з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки, зі штрафом у розмірі 8500 грн.

Зазначимо, що спочатку ексдиректору філії ДПЗКУ повідомили про підозру у заволодінні зерном на суму понад 14,7 млн грн. Водночас після укладання угоди про визнання винуватості обвинувачення перекваліфікували на зловживання службовим становищем, що є менш тяжким злочином та передбачає покарання до 6 років замість до 15 років у разі визнання винним у заволодінні майном.

Нагадаємо, за версією обвинувачення,, у листопаді-грудні 2019 року на той час керівник філії «Партизанський елеватор» ДПЗКУ продавав зерно, яке перебувало на балансі державної корпорації, приватному підприємству.

Проте в ході досудового розслідування було встановлено, що відвантаження понад 3 тис. тон зерна відбулось без дозволу власника, а отримані внаслідок незаконних операцій кошти були привласнені посадовцем.

Нагадаємо, Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва ДПЗКУ. Посадові особи корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість і не вносили передоплату за товар.

13 серпня силовики затримали в столичному аеропорту «Жуляни» керівника Державної продовольчо-зернової корпорації Андрія Власенка, який намагався втекти з країни. Пізніше його відсторонили від посади та посадили під домашній арешт.

Крім того, нещодавно з’ясувалися нові претензії до ДПЗКУ за період керівництва Андрія Власенка.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО