Ухвалена правка дає повноваження НАЗК вносити олігархів до реєстру – Разумков

Відомості про олігархів до відповідного реєстру буде вносити Національне агентство з питань запобігання корупції за зверненням спеціальної комісії.

Про це повідомив голова ВР Дмитро Разумков в Facebook у п'ятницю, 24 вересня, коментуючи ухвалення Радою закону про олігархів.

Він пояснив, що це дозволить робити прийняття спеціальної правки під час голосування законопроекту у другому читанні.

«Спасибі і комітету, і Верховній раді України, що підтримала мою з колегами правку за номером 398! Тепер НАЗК за зверненням спеціальної комісії буде вносити осіб до реєстру олігархів», - написав Разумков.

Нагадаємо, 23 вересня після довгих суперечок і обговорень Рада ухвалила законопроект №5599 президента Володимира Зеленського про олігархів в цілому.

Відповідно до закону, в Україні з'явиться спеціальний реєстр, куди вноситимуть олігархів. Визначати особу як олігарха буде РНБО. Для цього прописані чотири критерії: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень. Олігархи з реєстру будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками. Крім того, олігархам і держслужбовцям доведеться звітувати про контакти між собою.

У той же час сьогодні глава фракції «Голос» Ярослав Железняк заявив про те, що законопроект про олігархів будуть переголосовувати, «оскільки виникла юридична колізія».

Раніше Разумков пояснив, з чим був не згоден в законі Зеленського про олігархів. Також він допускав, що складати списки українських олігархів могла б спеціальна комісія при НАЗК.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО