Голосування за закон про олігархів: хто з нардепів провалив обіцянки

Читать на русском
Закон про олігархів ухвалений у другому читанні. Троє народних депутатів провалили обіцянки щодо позиції під час голосування.
Слово і діло

Верховна рада 23 вересня ухвалила в другому читанні антиолігархічний закон авторства Володимира Зеленського. Визначати олігархів будуть за чотирма критеріями, рішення про визнання особи олігархом ухвалюватиме РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Нацбанку, СБУ або Антимонопольного комітету. РНБО буде також вести реєстр олігархів. Закон буде діяти десять років від моменту набуття чинності. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто з народних депутатів проголосував сьогодні врозріз зі своїми обіцянками.

Таких виявилося всього троє. Член фракції «Слуга народу» Марина Бардіна в червні пообіцяла голосувати за законопроєкт про деолігархізацію. «Читала тричі, радилася з юристами, консультувалася з депутатами, сумнівалася. Сходила на ефір – як рукою зняло, треба голосувати», – заявила нардеп. У першому читанні законопроєкт Бардіна дійсно підтримала, але сьогодні на вирішальному голосуванні була відсутня (хоча була зареєстрована в Раді). Обіцянка – не виконана.

Ярослав Юрчишин з «Голосу» обіцяв не голосувати за президентський законопроєкт щодо деолігархізації. У червні він заявив, що у законопроєкту дві мети: популістська і «зайнятися фінансово-промисловими групами, у яких є медіа-активи, щоб домагатися коректного і потрібного освітлення в ЗМІ діяльності президента». «За запропонований законопроєкт ми не будемо голосувати», – заявляв він.

Але сьогодні в другому читанні Юрчишин проголосував «за». «Закон дуже контраверсійний, як і рішення про блокування каналів Медведчука. Але на війні, як на війні. Ну і треба виконувати свої обіцянки. Чи не міняти їх залежно від політичної кон'юнктури», – написав він після в фейсбуці.

І обіцянку не виконала глава партії «Голос» Кіра Рудик: вона говорила, що фракція «абсолютно точно» не підтримуватиме закон про олігархів у другому читанні. Сама Рудик голосувала проти закону, але «за» виступили 11 з 20 членів фракції. Хоча ці 11 осіб представляють себе як об'єднання «Справедливість», вони все одно є членами фракції «Голос», незважаючи на розбіжності з колегами.

Нагадаємо, як Верховна рада голосувала за закон про олігархів у другому читанні можна подивитися на інфографіці.

Раніше ми писали, як Володимир Зеленський пропонує боротися з олігархією і що про це думають експерти.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: