Польща демонструє Євросоюзу, що Україна відкрита для діалогу про членство в союзі – Стефанішина

Україна підтримує заяву президента Польщі Анджея Дуди про те, що шлях до Європейського Союзу має бути відкритий для країн, які проводять євроінтеграційні реформи. У сьогоднішніх умовах така заява має особливу важливість.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Відносно заяви президента Польщі, воно абсолютно логічно. Мені приємно, що Польща знову проявляє лідерство в питанні розширення ЄС, взагалі політики сусідства. Заява президента Польщі дуже важлива, це початок великої дискусії, звичайно, не швидкої. У нас нормальні торговельні відносини, ЄС - наш головний торговий партнер, ми експортуємо багато продукції з доданою вартістю, і, звичайно, багато сировини. Звичайно, є виклики, але ніхто не говорив, що бути дорослою великою країною легко. З нами треба вести діалог, і такі заяви посилюють наші позиції», - сказала вона.

Стефанішина додала, що щодо прийняття України в НАТО і ЄС велику роль відіграє підтримка таких країн, як Польща, Швеція і Данія.

«Зрозуміло, і щодо членства України в ЄС, і щодо членства в НАТО потрібен консенсус. У питанні євроатлантичної інтеграції має бути політичний консенсус, з питань, які стосуються ЄС, має бути дискурс. Тут важливо, щоб такі країни ЄС, як Польща, Швеція, Данія, наприклад, виступали за те, щоб почати цей діалог. Ми працюємо з різними столицями, намагаємося знайти ті точки дотику, які дозволять зрушити позицію – це Італія, Португалія, і країни, які орієнтуються на Францію і Німеччину. Це справжня геополітика, переговори. Ніхто не обіцяє, що завтра вже будуть прийняті рішення. Але такі заяви, як сьогоднішня заява Дуди, закладають основу для того, щоб ці переговори, нарешті, почалися» - зазначила вона.

Нагадаємо, 15 вересня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна, Молдова та інші країни, які бажають стати членами Європейського Союзу, повинні бути прийняті, оскільки ЄС потребує розширення.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО