Як Медведчук заволодів частиною трубопроводу «Самара-Західний напрямок» - Бігус.Інфо

Згідно з черговою порцією записів плівок голови політради «Опозиційної платформи - за життя» Віктора Медведчука стало відомо про те, як чином Медведчук отримав у власність частину нафтопроводу «Самара — Західний напрямок». При цьому сам Медведчук неодноразово заперечував причетність до труби.

Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

З 1991 року трубопровід є власністю російської компанії «Транснефть», яка просто відмовилася його передавати у власність України. Націоналізувати його намагаються з 2011 року. Трубопровід - важлива магістраль, яка пов'язує Україну, Росію і Білорусь. Він побудований ще за часів СРСР, його довжина - 1433 км.

Після того як Медведчук потрапив під санкції, Рада національної безпеки та оборони доручила повернути нафтопродуктовод під контроль держави - його українську частину. Цією справою зайнявся кабінет міністром. Попри те, що володіє цим трубопроводом ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс», влада вважає, що вона володіє ним незаконно. Сам процес заволодіння став об'єктом пильної уваги НАБУ, а нафтопровід був заарештований 23 лютого 2021 року судом і переданий в управління АРМА, а потім «Укртранснафті».

Відзначається, що на початку 2015 року Медведчук розмовляв про долю нафтопроводу з керівником компанії «Транснефть» Миколою Токарєвим. Якщо судити за матеріалами, питанням труби з боку кума Путіна займалася «його людина» з прізвищем Козак - швидше за все, це сопартієць Медведчука Тарас Козак.

У січні 2015 року Медведчук і Козак разом відвідали швейцарське місто Сен-Гален в якому пізніше з'явиться компанія, яка перехопить контроль над трубою.

Крім того, саме Медведчук не раз умовляв Токарєва ініціювати перегляд справи про володіння трубою, запевняючи його, що нафтопровід повернуть у власність Росії. Зокрема, у квітні 2015 року Медведчук запевняє Токарєва, що Верховний Суд поверне справу назад до суду першої інстанції. При цьому так і сталося. Суддя Рівненського господарського суду скасовує рішення про націоналізацію «труби» і повертає її російській «Транснафті».

Відзначається, що Медведчук в бесідах з Токарєвим не раз згадував про якогось «головного». А ще відомо, що Росія планувала обміняти нафтопровід на неназваний завод в окупованому Севастополі. Ймовірно, що мова йде про Севастопольський морський завод, який належав структурам Петра Порошенка, а «головний» - це саме президент Порошенко. Що цікаво, сам Порошенко цей момент категорично заперечував і звинуватив журналістів у брехні та маніпуляціях.

«Я ніяких інших тем, крім залучення і повернення заручників, і я пишаюся тим, що ми повернули понад три тисяч заручників... Всі інші позиції - це суцільна брехня», - сказав Порошенко.

«У 2015-2016 роках «трубу» починають переводити з російської власності. Новим власником ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс», яка володіє «трубою», стає компанія International Trading Partners зі згаданого вже Сен-Галена, власником якої є Анатолій Шеффер, пов'язаний з братом Медведчука. Цьому нібито хотів перешкодити тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, скликавши термінове засідання уряду. Але через відсутність частини Міністрів воно так і не відбулося», - пише видання.

При цьому старе не дуже якісне дизпаливо з труби, яке підходило для танків, викупило Міноборони України за сприяння Міністра оборони Степана Полторака. А ганяти нове дизельне паливо з Росії в «трубу» почала компанія «Протон», яка в Україні стала власником мережі АЗС «Glusco». Обидві журналісти-розслідувачі пов'язували з Медведчуком, тоді як він це спростовував.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський і Рада нацбезпеки та оборони ввели санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко за фінансування тероризму. Санкції також торкнулися оточення Медведчука - 19 юридичних і 8 фізичних осіб, з них п'ятеро - громадяни Росії.

Крім того, РНБО доручила повернути в державну власність частину дизельного нафтопроводу «Самара - Західний напрямок». Пізніше почалася процедура націоналізації зазначеного нафтопроводу.

Раніше ВАКС заарештував частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» і передав його в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. Пізніше Апеляційна палата ВАКС залишила це рішення без змін.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО