«Труба Медведчука»: експерту не скасували підозру

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і відмовився розглядати скаргу адвоката на повідомлену підозру його підзахисному.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд не скасував підозру колишній заступниці директора з будівництва державного підприємства «Український державний науково-дослідний і проєктний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу» Ользі Конопліній у допомозі забрати у держави частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок».

Таке рішення 15 квітня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, НАБУ і САП повідомили експертці про підозру у зловживанні повноваженнями та у введенні в оману суду. За версією НАБУ, підозрювана склала завідомо недостовірний висновок, який став підставою для винесення рішення Господарського суду Рівненської області, який у серпні 2017 року відмовив у визнанні права власності на частину нафтопродуктопроводів «Самара – Західний напрямок» за державою. На думку детективів, експертка винесла цей висновок в інтересах ТОВ «Прикарпатзахідтранс», яке отримало у власність частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок».

Не погодившись з підозрою, адвокат Конопліної подав скаргу, в якій просив скасувати підозру. На його думку, підозра є незаконною та необґрунтованою, оскільки Конопліна не є суб'єктом кримінальних правопорушень – не має статусу судового експерта та не надає послуги як експерта. Вивчивши скаргу, суддя навіть не розглянула її, оскільки зміни до законодавства, які дозволяють оскаржити підозру, набули чинності після відкриття справи про «трубу Медведчука».

Нагадаємо, ВАКС визначив заставу Конопліній з покладанням низки обов'язків. У зв'язку з наближенням дати завершення їх дії прокурор САП просив продовжити обов'язки. Суддя клопотання задовольнила і продовжила до 9 червня дію таких обов'язків: прибувати за першою вимогою; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або роботи; утримуватись від будь-якого спілкування зі свідками, посадовими особами ТОВ «Прикарпатзахідтранс» та здати на зберігання закордонні паспорти.

Раніше ВАКС заарештував частину нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» і передав його в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів. Пізніше апеляційна палата ВАКС залишила це рішення без змін.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: