Російська агресія виглядає відмінним фоном для вступу в НАТО – ексміністр

На тлі російської агресії Україні варто знову і знову якомога наполегливіше підіймати питання про надання їй, як мінімум, Плану дій щодо членства в НАТО.

Про це заявив колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Тема вступу України в НАТО не нова, і коли-небудь дійсно треба переводити цю тему з майже мертвою в таку, яка оживає. Російська агресія і те, що зараз відбувається на Сході та в Криму, якраз непоганий фон для того, щоб оживити цю ідею, тим більше що Україна за ці 12 років зробила чимало. Тому, можливо, обрана така тактика, щоб привернути увагу і в Україні, і у світі. Адресат Америка - це зрозуміло, тому що це ключова держава. І як би хто не говорив, що там всі 30 будуть вирішувати, реально дивлячись на ситуацію, будуть вирішувати не 30, а кілька держав на чолі зі Сполученими Штатами Америки», - вважає ексміністр.

Але все-таки, додав Огризко, найкращий спосіб для вступу в НАТО - виконати для цього всі необхідні вимоги та провести всі реформи.

«Думаю, нам нарешті треба цю фразу розшифрувати. Будь-яка реформа - це конкретні дії... Україна отримала свого часу безвіз дуже просто - ми домовилися з Європейським Союзом, що виконаємо певну кількість зобов'язань. Ми їх виконали та отримали. Так само зараз треба слово реформи трансформувати в дуже конкретний План дій щодо членства в Альянсі... Треба пройтися по всіх тих параметрах, які у нас ще залишилися, і тоді через 3-4 роки тема вступу в НАТО перейде з теорії реформ в дуже практичну площину», - зазначив він.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в процесі засідання Комісії Україна-НАТО 13 квітня запропонував країнам-членам Альянсу програму з десяти кроків, спрямованих на підтримку України в умовах ескалації ситуації на українських кордонах.

Нагадаємо, біля кордону України та Росії зафіксували зосередження російських військ. У Кремлі заявили, що російська армія нібито нікому не загрожує і буде перебувати біля кордонів, поки президент РФ Володимир Путін не віддасть інший наказ.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО