Судова реформа: чого очікувати від законопроекта Зеленського

Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Президент України Володимир Зеленський вніс до Ради проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного суду та органів суддівського врядування. У коментарі «Слово і діло» заступник голови правління Центру політико-правових реформ, член Громадської ради доброчесності Роман Куйбіда зауважив, що законопроект повинен був пройти публічні консультації.

«Наразі в команди Зеленського ставлення є непередбачуваним тому, що цей законопроект не проходив публічні консультації. Були витоки травневої редакції цього законопроекту в ЗМІ, але загалом багато речей могли змінитися», – сказав Куйбіда.

Наразі, на думку експерта, необхідно забезпечити доброчесність у Вищій раді правосуддя, впровадити відповідні вимоги, а також створити в належний спосіб Вищу кваліфікаційну комісію України.

«Венеціанська комісія висловилася щодо цього, реагуючи на попередній закон, який був ініційований президентом Зеленським: передусім реформа повинна продовжуватися на рівні апеляційних та місцевих судів. У принципі, Верховний суд створений. Так, він створений з певними проблеми, але це єдина інституція, яка функціонує в нормальному режимі. Ймовірно, цей закон може бути спрямований на вирішення проблем, які почалися після рішень Конституційного суду України: було ухвалено два рішення, які стосувалися закону й президента Порошенка і президента Зеленського стосовно реорганізації Верховного суду України у Верховний суд без слова «Україна» у назві та щодо скорочення складу Верховного суду. Тому, можливо, це закон буде спрямований на виправлення помилок, яких раніше припустилися», – пояснив Роман Куйбіда.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського.

Також ми розбиралися, у чому суть реформи прокуратури й наскільки скоротиться штат її працівників.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО