Карантин не є перешкодою для місцевих виборів – ЦВК

Карантин через коронавірус не завадить проведенню місцевих виборів. Перенести або скасувати виборчий процес можуть за іншої умови.

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв'ю lb.ua.

«Карантин не є юридичною перешкодою для проведення виборів. До речі, карантинні заходи почалися під час наближення до завершення виборчого процесу в 179 виборчому окрузі в Харківській області, де проходили проміжні вибори народного депутата 15 березня», - зазначив Діденко.

За його словами, перенесення місцевих виборів в Україні можливе лише при запровадженні воєнного чи надзвичайного стану в країні.

«У Конституції говориться, що обмеження виборчих прав громадян можливе в умовах воєнного або надзвичайного стану. По суті, якщо виникне ситуація в країні, коли неможливо буде провести вибори, то це є підставою для запровадження надзвичайного стану», - заявив Діденко.

Як відомо, місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року. На сьогоднішній день карантин через коронавірус продовжений до 24 квітня. У Кабміні допускали, що його можуть знову продовжити до початку травня.

Сьогодні Рада прийняла допрацьовані Кабміном зміни до держбюджету. У них субвенція на проведення місцевих виборів скорочена більше ніж в два рази - з 2,2 млрд грн до 1 млрд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО