Україна звернулася до ЄСПЛ через захоплення моряків в Азові

Міністерство юстиції України звернулося від імені Кабінету міністрів до Європейського суду з прав людини з проханням забезпечити звільнення захоплених у полон Росією українських моряків.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив голова Мін'юсту Павло Петренко на засіданні Кабінету міністрів у середу, 28 листопада.

«Ми звернулися від імені уряду до ЄСПЛ з вимогою застосувати 39-те правило, це негайне рішення про звільнення незаконно захоплених українських громадян на території РФ», – зазначив міністр.

Він уточнив, що згідно з нормами міжнародного права, українські моряки є військовополоненими, а тому до них не можуть бути застосовані норми російського кримінального права – до них мають застосовуватися всі гарантії захисту, визначені Женевськими конвенціями.

Також міністр наголосив на необхідності виділення військовополоненим і їхнім сім'ям фінансової допомоги.

«Я думаю, що нам потрібно невідкладно, буквально, протягом декількох днів, ухвалити рішення щодо забезпечення фінансування витрат на адвокатів, потрібних сім'ям, які представляють інтереси наших військових на території окупанта. Зі свого боку ми як Міністерство юстиції надаватимемо безкоштовну допомогу і за необхідності знайдемо людей, які також допомагатимуть нашим хлопцям у цій ситуації», – заявив Петренко.

Нагадаємо, 27 листопада Київський суд Сімферополя заарештував на два місяці 12 українських моряків.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО