Прокуратура Криму визнала захоплених ФСБ моряків військовополоненими

Читать на русском
Прокуратура Автономної Республіки Крим визнала захоплених російськими силовиками українським моряків військовополоненими.

Прокуратура Автономної Республіки Крим визнала захоплених російськими силовиками українським моряків військовополоненими.

Про це повідомляє прес-служба відомства, передає Слово і Діло.

Згідно з повідомленням, прокуратура АРК також почала досудове розслідування за фактом «порушення окупаційною владою законів і звичаїв війни щодо військовополонених моряків ВМС України» відповідно до Кримінального кодексу України.

«Українські моряки, захоплені в полон, мають статус військовополонених і підпадають під дію Третьої Женевської конвенції. Отже, Росія зобов'язана дотримуватися відповідних норм міжнародного гуманітарного права при поводженні з українськими моряками. Україна, зі свого боку, вкрай важливо застосовувати ці норми для більш ефективного захисту наших громадян, які опинилися в полоні», - наводить прес-служба слова голови прокуратури АРК Гюндуза Мамедова.

Як стверджують у відомстві, представники правоохоронних органів Росії порушили право військовополонених «на неупереджене і нормальне судочинство, що є серйозним порушенням законів і звичаїв війни відповідно до статті 130 Женевської конвенції щодо ставлення до військовополонених 1949 року».

Відомо, що Київський районний суд Сімферополя заарештував вже п'ятьох українських моряків.

Нагадаємо, вранці 25 листопада українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також рейдовий буксир «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполя. Поблизу Керченської протоки їх перехопили чотири прикордонних кораблі РФ, хоча, за даними ВМС України, про перехід корабельної групи російську сторону повідомили заздалегідь.

Раніше ГПУ повідомила про підозру військовим РФ, які захопили українських моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: