Брати екснардепів Медведчука та Козака отримали підозри

Читать на русском
Сергію Медведчуку та Богдану Козаку повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків. За версією слідства, їхня схема завдала державі 75 млн гривень збитків.
Фото: СБУ

Правоохоронці повідомили про підозру Сергію Медведчуку та Богдану Козаку – братам колишніх народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака, яких підозрюють у державній зраді.

Про це повідомляють СБУ, Офіс генпрокурора та ДБР.

ЗСУ передали заарештовані автомобілі родичів Медведчука та КозакаЗСУ передали 12 вантажівок, автокран, мікроавтобус, фургон та два позашляховики загальною вартістю 1,1 млн гривень.

Усі четверо ховаються за межами України та здійснюють підривну діяльність на користь росії.

За версією слідства, Сергій Медведчук та Богдан Козак організували на одному із підконтрольних підприємств у Львівській області схеми ухилення від сплати податків, що завдало державі багатомільйонних збитків.

«Для реалізації злочинного плану брати екснардепів залучили керівника та бухгалтера. Вони вносили та підписували фінансово-звітну документацію з недостовірними відомостями про обсяги продукції, що виробляється та реалізується. Насправді кількість фактично проданої продукції та дохід фірми були в рази більші, ніж офіційно задокументовані. Відповідно, сума податків та інших обов'язкових платежів мала сплачуватись більше. Внаслідок таких неправомірних дій до державного бюджету не надійшло понад 75 млн грн податків», – розповіли правоохоронці.

Сергію Медведчуку та Богдану Козаку заочно повідомили про підозру за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)).

Дії їхніх спільників – директора та бухгалтера підконтрольної компанії, які перебувають в Україні додатково кваліфіковані за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення).

Нагадаємо, Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку ще в 2021 році повідомили про підозру у державній зраді. У січні 2023 року президент Володимир Зеленський позбавив їх громадянства України.

Раніше СБУ спільно з БЕБ ліквідувала масштабну схему незаконного виробництва та збуту оптових партій пального на Закарпатті. До неї виявився причетний кум Віктора Медведчука.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: