Розгін Євромайдану: суд Києва закрив одну із справ

Читать на русском
У зв'язку із закінченням строку давності справи з підозрюваних зняли усі обвинувачення і скасували арешт з їхнього майна, попри заперечення з боку потерпілих і прокуратури.
Корреспондент.net

У п'ятницю, 24 травня, Шевченківський суд Києва задовольнив клопотання про закриття справи щодо розгону учасників Євромайдану у зв'язку із закінченням строку давності справи. З підозрюваних зняли усі обвинувачення і скасували арешт з їхнього майна.

Про це повідомляє кореспондентка видання «Суспільне».

У десятках справ Майдану може спливти термін давності без вироку – Офіс генпрокурораТермін давності скоро закінчиться майже у 60 справах часів Майдану. Але це не стосується колишнього президента Януковича та членів його команди.

У справі було близько 170 потерпілих, поінформувала представниця одного із учасників мирної акції на Майдані Олега Грабця, адвокатка Вікторія Дейнека.

«Він (Олег Грабець — ред.) проти закриття. Нині я висловлюю його позицію, оскільки він є військовослужбовець і зараз перебуває на фронті. Його позиція ґрунтується на тому, що обвинувачені мають бути притягнені до відповідальності і те, що за такий тривалий час не завершили, це затягування захисту. Адже вони часто подавали клопотання про те, що не можуть взяти участь. Позиція мого потерпілого, що ми могли б встигнути», — сказала Дейнека.

Як відомо, обвинувальний акт передали до суду ще у 2015 році.

Повідомляється, що попри позицію потерпілих та клопотання прокурорки суддя після нарадчої оголосив про закриття справи через закінчення строку давності справи. Крім того, суд постановив зняти арешт з майна обвинувачених, а цивільні позови потерпілих залишити без задоволення.

Згідно зі словами одного з потерпілих, багато із судових засідань відкладалися, що значно затягувало судовий процес.

Як зазначається, підозрюваний у причетності до побиття протестувальників під час розгону колишній керівник управління громадської безпеки ГУ МВС Києва Олег Мариненко під час засідання перебував у судовій залі, але на прохання журналістки «Суспільного» прокоментувати судове рішення відреагував агресивно та заборонив знімати його на камеру.

При цьому, потерпіла сторона заявила, що оскаржуватиме судове рішення.

Нагадаємо, ДБР повідомило про підозру у держзраді колишньому заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, який влаштував провокацію із побиття студентів на Майдані 30 листопада 2013 року.

Також ми повідомляли, що Ігор Плахута, якого 11 лютого призначили командувачем ТрО, працював у МВС та керував Внутрішніми військами під час розгону Майдану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: