У десятках справ Майдану може спливти термін давності без вироку – Офіс генпрокурора

Читать на русском
Термін давності скоро закінчиться майже у 60 справах часів Майдану. Але це не стосується колишнього президента Януковича та членів його команди.
фото ЕРА

Майже у 60 справах про вбивства на Євромайдані спливає термін давності і є ризик, що він закінчиться до винесення вироку фігурантам. Однак це не стосується колишнього президента Віктора Януковича та його соратників.

Про це в ефірі телемарафону 20 листопада повідомив Олексій Донський. Він в Офісі генпрокурора керує департаментом організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримки публічного звинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, скоєні у зв'язку з масовими протестами у 2013-2014 роках.

Розстріли на Інститутській під час Майдану: п'ять ексберкутівців отримали вирокСвятошинський районний суд Києва виніс вирок у справі про розстріл учасників акцій на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року.

За його словами, зараз у судах розглядається 150 справ Майдану щодо близько 300 осіб, на досудовому розслідуванні залишаються близько 70 справ, і головна проблема – встигнути винести вироки у тих справах, де закінчуються терміни.

«Таких справ (у яких закінчуються терміни давності) – близько 60. Це не стосується, наприклад, справ щодо осіб, які ховаються від слідства, бо там термін давності притягнення до кримінальної відповідальності переривається. Це також не стосується справ про особливо тяжкі злочини, у тому числі тих, за які передбачені покарання у вигляді довічного позбавлення волі, тобто щодо цих справ ризику немає», – сказав він.

Донський уточнив, що йдеться про справи щодо тяжких злочинів, де встановлені особи, і де справи тривалий час розглядаються в судах.

Він додав, що це може бути не лише обвинувальний, а й виправдувальний вирок, але вирок, тобто юридично значуще рішення у справі, а не закінчення терміну давності.

Нагадаємо, цього року ДБР передало до суду справу стосовно колишнього президента України Віктора Януковича та силового блоку країни його часів. Справа налічує понад 1800 томів. В Офісі генпрокурора сподіваються, що незабаром розпочнеться підготовче судове засідання.

Також повідомлялося, що за вбивства активіста та журналіста на Майдані судитимуть трьох «титушок».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: