Росія блокує пропозицію США в ООН щодо ядерної зброї у космосі

Читать на русском
Росія заблокувала резолюцію США в ООН, яка закликає країни відмовитися від гонки озброєнь у космосі та підтвердити зобов'язання дотримуватися Договору по космосу.
Фото: dailylviv.com

У середу, 24 квітня, росія наклала вето на розроблену США резолюцію Ради Безпеки ООН, яка закликала країни запобігти гонці озброєнь у космічному просторі.

Про це повідомляє Reuters.

Ядерна зброя проти супутників: що відомо про плани росії розмістити ЯЗ в космосі і чим це загрожуєРозміщення ядерної зброї у космосі називають новою загрозою з боку росії. Докладніше про це – у матеріалі.

Зазначається, що це відбулось після того, як Вашингтон звинуватив Москву в розробці протисупутникової ядерної зброї космічного базування, однак росія це заперечила.

Проєкт резолюції Ради Безпеки було винесено на голосування США та Японією після майже шести тижнів переговорів. За нього проголосувало 13 осіб. Китай утримався, а росія наклала вето.

Перед голосуванням посол рф в ООН Василь Небензя назвав цю резолюцію «жартівливою».

Зауважимо, що представники американської адміністрації відмовилися поділитися деталями розвідданих, які підтверджують їхні звинувачення щодо розміщення ядерної зброї у космосі.

Напередодні голосування заступник посла США Роберт Вуд сказав журналістам, що якщо росія не проголосувала за резолюцію, «це змушує задуматися, чи не приховує вона щось».

Як відомо, запропонований текст резолюції підтвердив би зобов'язання дотримуватися Договору по космосу 1967 року, який забороняє підписантам, включаючи росію і США, розміщувати «на орбіті навколо Землі будь-які об'єкти, що несуть ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення».

Нагадаємо, представники американської розвідки вважають, що рф може розмістити на орбіті Землі об'єкт, який є ядерною бомбою космічного базування, електромагнітне випромінювання якої у разі вибуху виведе з ладу великі мережі супутників.

У Кремлі заявили, що інформація про плани росії розмістити ядерну зброю в космосі є «хитрощом Білого дому».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: