США готують резолюцію Радбезу ООН із застереженням від розміщення ядерної зброї у космосі – ЗМІ

Читать на русском
США готують резолюцію для Ради безпеки ООН із застереженням від розміщення ядерної зброї в космосі, щоб відмовити росію від таких потенційних планів.
Reuters

США готують резолюцію Ради Безпеки ООН, в якій буде застереження від розміщення ядерної зброї в космосі. Таким чином, Штати хочуть відмовити росію від потенційних планів щодо виведення боєголовки на орбіту.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Ядерна зброя проти супутників: що відомо про плани росії розмістити ЯЗ в космосі і чим це загрожуєРозміщення ядерної зброї у космосі називають новою загрозою з боку росії. Докладніше про це – у матеріалі.

Резолюція буде представлена цього місяця, коли головуватиме в Раді безпеки Японія. Вона, ймовірно, повторить зобов'язання країн за Договором про космос 1967 року, який забороняє ядерну зброю на орбіті.

Поки що проєкт знаходиться на ранній стадії розробки. Але Рада Безпеки вже має намір обговорити питання ядерного роззброєння та нерозповсюдження на засіданні 18 березня.

«Учасники Договору про космос мають зобов'язання з міжнародного права не розміщувати на орбіті ядерну зброю чи будь-які інші види зброї масового знищення. Ми консультуємося з членами Ради Безпеки ООН про те, як нам краще зміцнити цей важливий принцип», – заявив представник місії США при ООН Натан Еванс.

Видання зазначає, що будь-яка спроба назвати росію на ім'я в резолюції майже напевно зазнає невдачі, враховуючи, що Москва має право вето в Раді безпеки. Але, як кажуть джерела, «м'яко сформульована» резолюція за важливими принципами може бути підтримана росією та іншими країнами, до яких США звертаються за допомогою, включно з Китаєм та Індією.

Нагадаємо, у лютому з'явилася інформація про те, що росія має намір вивести на орбіту ядерну зброю космічного базування, призначену для застосування проти супутників. У Кремлі заперечують наявність таких планів.

Але США попередили союзників, що росія вже цього року може запустити протисупутникову ядерну зброю до космосу або розмістити там макет боєголовки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: