США спонукатимуть рф підтримати в ООН резолюцію про заборону ядерної зброї в космосі

Читать на русском
США скоро внесуть до Ради безпеки ООН резолюцію про нерозміщення ядерної зброї в космосі і запропонують росії її підтримати.
Фото: AP/EPA/Chris Kleponis / POOL

США планують наступного тижня внести до Ради Безпеки ООН резолюцію із закликом до всіх країн не розміщувати ядерної зброї в космосі та очікують, що росія теж підтримає цей документ.

Про це заявив речник Білого дому Джон Кірбі, повідомляє Bloomberg.

Ядерна зброя проти супутників: що відомо про плани росії розмістити ЯЗ в космосі і чим це загрожуєРозміщення ядерної зброї у космосі називають новою загрозою з боку росії. Докладніше про це – у матеріалі.

У документі, авторами якого є США та Японія, наголошується, що країни «не повинні розробляти ядерну зброю чи будь-які інші види зброї масового знищення, призначені для розміщення на орбіті навколо Землі».

«Ми чули, що президент росії путін заявив, що його країна не планує розміщувати ядерну зброю в космосі. Тому сподіваємось, що рф проголосує за цю резолюцію. Не має бути ніяких причин, аби не робити цього», – сказав Кірбі.

Представник Білого дому нагадав, що Договір про космос, укладений у 1967 році понад 130-ма країнами, серед яких, окрім США, росія та Китай, забороняє розгортання на орбіті ядерних озброєнь або інших видів зброї масового знищення.

Водночас він зауважив, що якщо Москва не підтримає документ, «це має порушити кілька дійсно законних запитань до путіна про те, якими насправді є його наміри».

Зазначається, що США винесуть резолюцію на голосування на початку наступного тижня.

Варто нагадати, що росія як постійний член Ради безпеки має право вето.

Нагадаємо, у лютому з'явилася інформація про те, що росія має намір вивести на орбіту ядерну зброю космічного базування, призначену для застосування проти супутників. У Кремлі заперечили наявність таких планів.

У НАТО розцінили загрози росії ядерною зброєю як спробу залякування та психологічного тиску.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: