Військова допомога США допоможе уповільнити наступ росії, але не зупинити його – FT

Читать на русском
Військова допомога від США допоможе уповільнити наступ росії, але не зупинити його, пише FT з посиланням на українських топ-чиновників.
AFP via Getty Images

Нова військова допомога, схвалена США, забезпечить приплив зброї Україні та «допоможе сповільнити наступ росії, але не зупинити її».

Про це пише Financial Times із посиланням на українських топ-чиновників.

Допомога США не змінить ходу війни в Україні – BloombergДопомога США Україні на суму понад 60 млрд доларів допоможе зміцнити оборону, але для зміни перебігу війни потрібні додаткові ресурси.

На думку українських чиновників і військових аналітиків, Україна «має попереду важкі тижні» у боротьбі за стримування наступу росії, незважаючи на ухвалення законопроєкту про допомогу США.

Очікується, що американська зброя та боєприпаси почнуть надходити до України найближчими днями після того, як законопроєкт схвалить Сенат. За словами західних та українських чиновників, частина допомоги, включаючи зброю та боєприпаси, вже упакована на складах у Польщі та інших країнах Європи та готова до транспортування.

Проте, на думку українських чиновників та військових аналітиків, доставка американської допомоги навряд чи кардинально змінить ситуацію на лінії фронту. Приплив зброї, зокрема артилерійських снарядів та боєприпасів для систем ППО, «допоможе сповільнити наступ росії, але не зупинити його».

Роб Лі, військовий аналітик і старший науковий співробітник Євразійської програми Інституту досліджень зовнішньої політики, заявив, що навіть з новою американською допомогою «у росії, як і раніше, буде артилерійська перевага, просто вона буде не такою великою».

Пакет допомоги США, за словами високопосадовця, «не містить срібної кулі». Але як сказав колишній міністр оборони Андрій Загороднюк, вона може звести нанівець імпульс росії.

Американські боєприпаси, які, ймовірно, будуть доставлені найближчими днями та тижнями, можуть також допомогти більш ефективно захистити критично важливу інфраструктуру України, сказав чиновник.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський говорив, що росіяни можуть розпочати широкомасштабний наступ приблизно наприкінці травня чи в червні. Такий самий прогноз давав керівник ГУР Кирило Буданов.

Financial Times з посиланням на українських та західних чиновників повідомляло, що росіяни наприкінці весни чи влітку можуть розпочати наступ у чотирьох областях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: