НАТО працює, щоб передати Україні більше систем ППО – Столтенберг

Читать на русском
НАТО працює над можливістю надання Україні більшої кількості батарей Patriot, зокрема веде діалог з деякими конкретними країнами.
Фото: Getty Images

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Альянс наразі працює над тим, щоб передати Україні якомога більше систем протиповітряної оборони. Мова йде не лише про зенітно-ракетні комплекси типу Patriot.

Про це він сказав журналістам у четвер на італійському острові Капрі, де проходить зустріч міністрів закордонних справ G7, передає Reuters.

Посилення протиповітряної оборони України: чим цього року допомогають союзникиУкраїна терміново потребує посилення ППО. Які системи цього року передали чи обіцяли передати союзники.

«Разом з союзниками ми працюємо над тим, щоб вони передислокували деякі зі своїх систем в Україну – Німеччина вже ухвалила рішення – і також дійшли того, як мобілізувати кошти для фінансування розгортання систем ППО в Україні», – наголосив Столтенберг.

Він назвав постачання Patriot «критично важливим», оскільки це «найдосконаліша оборонна система, на яку може розраховувати Альянс».

«Вони можуть збивати найсучасніші балістичні ракети й, особливо, гіперзвукові російські ракети «Кинджал». Але й інші системи: NASAMS, AMRAMS, OST і багато інших систем також є важливими», – зауважив генсек.

Також Столтенберг підкреслив, що затримки з наданням такої допомоги шкодять зусиллям Києва протистояти нападам росії.

«Якщо союзники по НАТО не підтримають Україну, то її народ не зможе захистися. І саме тому так важливо, щоб ми надали підтримку Україні. Союзники по НАТО досі надавали їй безпрецедентну підтримку: 99% військової підтримки надійшло від союзників по НАТО. Але потрібно робити більше», – закликав генсек НАТО.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Україна може отримати ще шість систем Patriot.

Також виробник Iris-T пообіцяв передати Україні ще одну систему ППО.

Раніше в ОПУ повідомили, що ракети до систем ППО Patriot та Iris-T ще не закінчилися, але Україна відчуває їх дефіцит.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: