Захист неба Ізраїлю США та союзниками викликає «заздрість та гнів» українців – WSJ

Читать на русском
Те, як США та союзники захистили небо Ізраїлю під час масованої атаки Ірану, викликало заздрість і гнів українців, які вже два роки зазнають обстрілів російськими ракетами та дронами.
ZUMA PRESS

Швидка та результативна реакція США та союзників на масовану атаку Ірану на Ізраїль викликала «заздрість та гнів» українців. Це лише підкреслило межі підтримки України із боку Заходу.

Про це пише The Wall Street Journal.

Треба лише політична воля: Зеленський закликав союзників захистити Україну так само, як ІзраїльЗеленський упевнений, що союзники могли б допомогти Україні у захисті від атак росії за прикладом того, як вони допомогли Ізраїлю відбити удар Ірану.

Українські міста вже понад два роки зазнають обстрілів російськими ракетами та дронами того ж типу, які Іран використав під час нападу на Ізраїль.

Ізраїль, США та коаліція західних та арабських партнерів збили майже всі 170 безпілотників та 150 ракет, випущених Іраном, ще до того, як вони досягли повітряного простору Ізраїлю. Водночас, Україна вже кілька місяців закликає посилити її захист від російських атак.

При цьому, наголошує видання, українські офіційні особи утримуються від прямої публічної критики США, побоюючись, що їх вважатимуть невдячними за підтримку. Але дехто був менш дипломатичний.

«Лише американська боязкість пояснює, чому ми не робимо цього для України», – сказав колишній посол США в Україні Джон Гербст. Він зазначив, що сили США, Великої Британії та Франції, які захищали Ізраїль у суботу, лише перехоплювали іранські ракети та безпілотники, уникаючи будь-яких зіткнень з іранськими силами, які могли б призвести до прямого військового конфлікту.

В адміністрації Байдена заявили, що їхній підхід до України та росії є доцільним з огляду на ризик ескалації. У перші дні повномасштабної війни США та союзники по НАТО чинили опір закликам України закрити небо, посилаючись на логістичні проблеми та ризик вступу в прямий конфлікт з рф. З того часу побоювання ескалації також утримують США та їхніх союзників від постачання Україні іншої зброї.

Затримка з допомогою від США надала росії сміливості, і вона тепер відвойовує території на сході України. А США тим часом відчитують про Україну за використання власних дронів далекої дії для завдання ударів по цілях глибоко на території росії.

У WSJ наголошують, що замість того, щоб допомогти Україні створити таку саму систему протиповітряної оборони, як в Ізраїлі, Захід «по шматочках» постачає обладнання, яке лише стримує атаки росії.

При цьому США та Ізраїль не мають договору про оборону, який зобов'язує надавати допомогу. Але Ізраїль протягом десятиліть підтримує особливі відносини зі США як із найближчим партнером Америки на Близькому Сході.

Політика адміністрації Байдена щодо України протягом останніх двох років визначалася побоюваннями, що володимир путін може вдатися до ядерної зброї, якщо США або союзники дадуть Києву можливість завдати серйозної шкоди російським силам.

При цьому Іран, на думку США, хоч і просунувся у створенні ядерної програми, але активної роботи над ядерною зброєю не веде.

«Байден був наляканий постійними ядерними погрозами путіна. Ми поводимося так, ніби ми також не є ядерною наддержавою», — сказав Гербст.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський упевнений, що країни Заходу могли б допомогти Україні у захисті неба від російських атак за прикладом того, як вони допомогли Ізраїлю.

У Білому домі заявили, що Штати не втручатимуться у війну в Україні і не збиватимуть повітряних цілей, як вони це робили в Ізраїлі.

Глава МЗС Британії Девід Кемерон заявив, що ВПС країни не можуть збивати безпілотники над Україною, побоюючись прямого конфлікту НАТО та росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: