Україна планує отримати від НАТО щонайменше п’ять протимінних кораблів – ВМС

Читать на русском
Україна розраховує, що союзники підготують щонайменше п'ять протимінних кораблів, які патрулюватимуть акваторію Чорного та Азовського морів.
Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Україна розраховує, що союзники підготують і передадуть щонайменше п'ять протимінних кораблів, які в майбутньому патрулюватимуть акваторію Чорного та Азовського морів.

Про це заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

Як Україна та росія поділили Чорноморський флот після розпаду СРСРУкраїна після розпаду Радянського Союзу отримала 137 кораблів Чорноморського флоту, тоді як росія – 388.

За його словами, два кораблі вже перебувають у розпорядженні українського флоту – це «Черкаси» та «Чернігів», отримані від Британії. При цьому вони не можуть зайти до Чорного моря і поки що залишаються в порту британського Портсмута.

«Екіпажі пройшли підготовку, вони вже служать. Минулого року вони одержали оцінку сумісності першого рівня з країнами НАТО», – розповів Плетенчук.

Крім того, Нідерланди та Бельгія готуються передати Україні ще три протимінні кораблі.

«Зараз їх готують, і на них екіпажі вже починають проходити навчання. Тобто, загалом, ми плануємо отримати як мінімум п'ять кораблів, які є протимінними», – підсумував представник ВМС.

Нагадаємо, на початку січня стало відомо, що «Черкаси» та «Чернігів» зможуть зайти до Чорного моря лише після завершення війни. Це пов'язано зі статтею 19 Конвенції Монтре про режим проток, яка передбачає закриття Дарданелл для військових кораблів воюючих сторін.

Раніше повідомлялося, що на проведення глобальної операції з розмінування акваторій Чорного та Азовського морів піде три-п'ять років, а розмінування морських шляхів може тривати три-п'ять місяців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: