Як Україна та росія поділили Чорноморський флот після розпаду СРСР

Читать на русском

Україна та росія протягом п'яти років після розпаду Радянського Союзу ділили Чорноморський флот, що базувався в українському Криму. Спочатку кораблі та майно планували поділити за формулою «50 на 50», проте після численних раундів переговорів, які включали і шантаж росії боргами, у 1997 році було підписано угоду, яку важко назвати справедливою стосовно України. Від Чорноморського флоту Україна зрештою отримала лише 16% складу, причому більшість кораблів у наступні кілька років була списані через непридатність. Докладніше про поділ – на інфографіці «Слово і діло».

Станом на серпень 1991 року радянський Чорноморський флот складався з 883 кораблів: 105 бойових кораблів, 69 бойових катерів, 48 кораблів спеціального призначення, 191 морське судно постачання, 470 катерів та рейдових суден постачання. При цьому до поділу корабельного складу було включено 525 бойових кораблів, катерів і суден: 95 суден було виведено зі складу ЧФ та переведено до інших флотів, ще 263 – списано та реалізовано.

Україна після підписання всіх угод отримала лише 137 кораблів, а росія – 388 (зокрема 118 бойових кораблів та катерів у рахунок погашення боргових зобов'язань на суму 521 млн доларів).

Україні не дісталося жодного корабля першого рангу, тоді як росії їх відійшло 6. Бойові кораблі другого і третього рангу були поділені таким чином: Україна отримала 6 і 12 відповідно, росія – 17 і 27.

Також Україні відійшло 7 катерів третього рангу та 5 – четвертого. Росія отримала 6 та 16 катерів відповідно.

Україна після поділу радянського Чорноморського флоту не отримала до складу своїх ВМС жодного підводного човна, а росії їх відійшло 4.

З кораблів спецпризначення Україна отримала корабель управління, 2 розвідувальні кораблі, один протидиверсійний корабель, плавбазу, один пошуково-спеціальний корабель. До складу російського Чорноморського флоту перейшли, крім підводних човнів, корабель управління, 8 розвідувальних кораблів, 2 протидиверсійні кораблі, 2 плавбази, корабель комплексного забезпечення, 2 пошуково-спеціальні кораблі.

До складу ВМС України також увійшли 28 морських суден та 34 катери та рейдові судна забезпечення, росія отримала 82 та 108 одиниць відповідно.

Також Україні передали 5 пошуково-рятувальних суден та 12 пошуково-рятувальних катерів, а росії – 23 та 38 одиниць відповідно.

Крім того, ВМС України отримали 22 гідрографічні судна та катери, російському флоту дісталося 44 судна та катери.

Нагадаємо, що з інфографіки можна дізнатися про втрати російського Чорноморського флоту під час повномасштабної війни проти України.

Також ми писали, що відомо про екіпажі затоплених кораблів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: