Росія має намір перезапустити Запорізьку АЕС – WSJ

Читать на русском
Путін повідомив МАГАТЕ, що росія перезапустить окуповану Запорізьку АЕС, але не уточнив термін, коли це станеться.
Фото: Енергоатом

Президент росії володимир путін повідомив МАГАТЕ про плани щодо перезапуску української Запорізької АЕС, яка наразі перебуває під російською окупацією. Це ще більше посилює ризики інциденту на найбільшій атомній станції Європи.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Зазначається, що про плани перезапуску ЗАЕС путін повідомляв особисто очільнику МАГАТЕ Рафаелю Гроссі, коли той приїздив до росії. Тоді президент рф запевнив Гроссі, що перезапуск «точно буде», однак не повідомив точної дати.

За словами європейських дипломатів, знайомих з цим питанням, мета росії, схоже, полягає в тому, щоб повернути в експлуатацію хоча б один реактор.

За даними одного з неназваних європейських дипломатів, це може трапитися до 40-ї «річниці» підключення станції до радянської електромережі у грудні 1984 року.

У статті зазначається, що спроба перезапустити станцію збільшить ризик аварії на найбільшому ядерному об'єкті Європи. Випадок захоплення діючої АЕС іншої країни є безпрецедентним в історії атомної галузі.

Небезпека зокрема полягає в тому, що у рф немає фахівців, які б могли її обслуговувати, оскільки ЗАЕС не є станцією радянського типу. Наразі вона частково оснащена західними системами управління й працює на американському ядерному паливі від Westinghouse.

Ще однією проблемою видання називає те, що більшість міст, які ЗАЕС постачала енергією, зараз або контролює Україна, або вони спорожніли через евакуації.

Перезапуск електростанції також створить нову безпекову загрозу, яка вже є настільки серйозною, що рада директорів МАГАТЕ провела екстрене засідання в четвер, щоб обговорити нещодавні атаки безпілотників.

Нагадаємо, 7 квітня стало відомо, що на території захопленої Запорізької АЕС вибухнув дрон.

Після цього з'ясувалося, що захисна оболонка реактора ЗАЕС отримала три прямі влучення.

9 квітня МАГАТЕ зафіксувало новий удар дроном по територіъ Запорізької АЕС.

Також на початку квітня було затримано інженерів, які готувалися підключати Запорізьку АЕС до «Росатому».

Раніше у МАГАТЕ заявили, що окупанти обстрілюють Україну з території ЗАЕС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: