Захисна оболонка реактора ЗАЕС зазнала трьох прямих влучань – МАГАТЕ

Читать на русском
У МАГАТЕ заявили про щонайменше три прямі влучання в захисну оболонку реактора окупованої Запорізької АЕС.
Фото: Facebook

Основна конструкція захисного корпусу реактора Запорізької атомної електростанції зазнала щонайменше трьох прямих влучань під час обстрілу в неділю, 7 квітня.

Про це заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі у соцмережі Х.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

«Сьогодні, вперше з листопада 2022 року і після того, як я виклав 5 основних принципів уникнення серйозної ядерної аварії з радіологічними наслідками, ISAMZ (Місія підтримки та сприяння МАГАТЕ в Запоріжжі – ред.) підтвердила, що відбулося щонайменше 3 прямих влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не повинно відбуватись», – написав він.

Гроссі також наголосив, що «ніхто не отримає жодної військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об'єкти».

«Я рішуче закликаю військових, які приймають рішення, утриматися від будь-яких дій, що порушують базові принципи захисту ядерних об'єктів», – написав він.

При цьому гендиректор МАГАТЕ не уточнив, до якої саме сторони звертається.

Своєю чергою МАГАТЕ заявило, що його експерти підтвердили фізичний вплив атак БПЛА у неділю на ЗАЕС, зокрема на один із шести реакторів станції.

«Це серйозний інцидент, який може призвести до порушення цілісності системи захисної оболонки реактора», – говориться у повідомленні.

Нагадаємо, 7 квітня на території захопленої окупантами Запорізької атомної електростанції здетонував дрон.

Як відомо, 4 квітня окупована ЗАЕС знову опинилася на межі блекауту.

6 квітня українські енергетики змогли під'єднати ЗАЕС до другої лінії живлення після артилерійського обстрілу окупантів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: