Через російську атаку Запорізька АЕС опинилася на межі блекауту – Енергоатом

Читать на русском
Внаслідок масованого ракетного обстрілу росіянами 22 березня відключилася остання лінія зовнішнього живлення окупованої Запорізької атомної електростанції.
Фото: vechirniy.kyiv.ua

Вранці у п'ятницю, 22 березня, росіяни здійснили масовану ракетну атаку на Україну, пошкодивши численні об'єкти критичної інфраструктури. В результаті обстрілу відключилася остання лінія зовнішнього живлення тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Про це повідомляє НАЕК «Енергоатом» у Telegram.

«Сьогодні, 22 березня 2024, під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ «Дніпровська», що з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України», – йдеться у повідомленні.

Як відомо, наразі найбільша у Європі атомна електростанція зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна».

Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу.

«Така ситуація вкрай небезпечна і загрожує настанням аварійної ситуації, адже в разі відключення цієї – останньої – лінії звʼязку з вітчизняною енергомережею ЗАЕС опиниться на межі чергового блекауту, що є важким порушенням умов безпечної експлуатації станції», – наголосив очільник Енергоатома Петро Котін.

Як зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко, обстріл 22 березня став наймасштабнішою атакою на енергетику України за останній час.

Нагадаємо, від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їх відмови це загрожує розвитком ядерної та радіаційної аварії.

Також повідомлялося, що на тимчасово окупованій ЗАЕС спливає дозволений виробником термін перебування ядерного палива у всіх шести реакторах. Це може нести загрозу.

Раніше ми розбиралися, які можливі наслідки у разі витоку радіації на Запорізькій АЕС – інфографіка «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: