США, Японія та Філіппіни поглиблюють оборонну співпрацю

Читать на русском
США зміцнюють зв'язки з Японією та Філіппінами у сфері безпеки та готові спільно реагувати на інциденти у Південно-Китайському морі.
Колаж: Голос Америки

Лідери США, Японії та Філіппін домовилися про поглиблення оборонної та економічної співпраці, спрямованої на протистояння амбіціям Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, назвавши його дії небезпечними й агресивними.

Про це йдеться у заяві Білого дому, а також повідомляють Reuters та Kyodo.

Індекс глобальної дипломатії: які країни мають найбільший вплив у світіКитай та США є провідними гравцями у глобальній дипломатії, маючи найбільше зарубіжних представництв у світі.

Президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда та президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший у спільній заяві, оприлюдненій після першого в історії саміту між лідерами цих трьох країн, що відбувся у Вашингтоні, висловили «серйозну стурбованість» з приводу дій Китаю, зокрема, у Південно-Китайському морі.

«Наші три країни поділяють тверду відданість вільному та відкритому Індо-Тихоокеанському регіону, який є пов’язаним, процвітаючим, безпечним, інклюзивним і стійким. Ми вітаємо координацію та співпрацю з широким колом партнерів, які поділяють ці цілі.

Крім того, ми вітаємо зусилля, спрямовані на підтримку мирного та стабільного Індо-Тихоокеанського регіону, що базується на правилах, включно з Quad, AUKUS і тристоронньою угодою США, Японії та Республіки Корея», – йдеться у релізі Білого дому.

Зазначається, що Вашингтон, Токіо та Маніла мають намір розвивати тристоронню співпрацю в галузі оборони, «у тому числі через спільні військово-морські тренування та навчання між нашими трьома країнами та додатковими партнерами».

На додаток до посилення співпраці щодо безпеки на морі, лідери розширили сферу дії тристоронньої угоди, включивши до неї економічні проекти на Філіппінах, пов'язані з інфраструктурою, ланцюгами постачання та енергетикою.

Сторони також висловилися за повну денуклеаризацію Корейського півострова і засудили ескалацію загроз з боку КНДР та її ракетні пуски, які «становлять серйозну загрозу миру та безпеці».

Крім того, у заяві декларовано підтримку України, наголошується, що «будь-яке застосування ядерної зброї росією в Україні було б абсолютно невиправданим».

Нагадаємо, у березні та грудні Китай застосовував водомети проти кораблів Філіппін у Південнокитайському морі. США попереджали Китай, що Вашингтон захищатиме Філіппіни.

Також Філіппіни звинуватили Китай у вторгненні у свої води у листопаді.

Крім того, прем'єр Японії під час зустрічі з Байденом пообіцяв рішуче підтримувати Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: