Три масовані атаки росії: які об'єкти електрогенерації потрапили під удар

Читать на русском

Після відносно спокійної зими росія розпочала нову хвилю ударів по об'єктах української енергетики, причому вона виявилася потужнішою та точнішою, ніж у 2022 році, а наслідки – більш руйнівними. Лише за дві атаки росіяни пошкодили близько 80% теплових електростанцій та більше половини гідроелектростанцій. Крім Харкова, населення поки що повною мірою не відчуло на собі наслідків атак – були лише локальні аварійні відключення. Але вже влітку, коли рівень споживання зросте, а згодом і взимку, відключення можуть стати постійними. На інфографіці «Слово і діло» – які об'єкти електрогенерації потрапили під удар.

Атака 22 березня

Перша в цьому році масована атака на енергетику відбулася 22 березня. Росіяни застосували понад 60 дронів, а також майже 90 ракет різних типів.

В Укренерго відповіли, чи будуть відключати світло після знищення Трипільської ТЕСЗнищення Трипільської ТЕС спричинило втрату енергосистемою частини потужності. Однак енергетики вважають, що відключати світло через це не доведеться.

Як згодом повідомили в Міненерго, метою росії був повний блекаут, але досягти цього вона змогла лише у Харкові. Відключення електроенергії були також у Запоріжжі, Дніпропетровській, Одеській, Сумській, Полтавській, Кіровоградській, Хмельницькій, Донецькій областях.

Найважча ситуація була і залишається у Харкові. Ударами було знищено ТЕЦ-5 у місті (потужність 540 МВт), вона втратила основні потужності генерування теплової та електричної енергії. Тепер Харків живлять інші регіони. Відновити ТЕЦ можна, але на це знадобляться роки.

Також у Харківській області було знищено найбільшу електростанцію – Зміївську (потужність 2400 МВт). Як розповіли у Центренерго, не працює жоден енергоблок, а відновлення ТЕС – «далека перспектива».

У той день було пошкоджено також усі енергоблоки Бурштинської ТЕС (2400 МВт) в Івано-Франківській області та Ладижинській ТЕС (1800 МВт) у Вінницькій області. За словами директора ДТЕК, енергоблоки перебувають у різному ступені руйнування – від повного до понад 50%.

Крім того, росіяни одразу вісьмома ракетами вдарили по Дніпровській гідроелектростанції (потужністю більше 1570 МВт) у Запоріжжі. Після атаки ГЕС-1 та ГЕС-2 зупинили роботу, остання отримала критичні ушкодження. В Укргідроенерго заявили про великі пошкодження, відновлювати які доведеться роками.

Попередня оцінка збитків від атаки 22 березня, як підрахували в Укренерго, становить щонайменше 100 млн євро.

Атака 29 березня

За тиждень, 29 березня, росіяни випустили по Україні ще 60 «шахедів» і близько 40 ракет.

У Міненерго повідомили, що під ударом опинилися об'єкти енергетики, зокрема її генерації, у Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Івано-Франківській областях. На Дніпропетровщині довелося застосувати аварійні відключення світла.

Серед цілей росіян були дві гідроелектростанції – Канівська у Черкаській області (потужність 500 МВт) та Дністровська у Чернівецькій області (потужність 700 МВт). Ступінь пошкоджень гідроелектростанцій не уточнювався.

Атака 11 квітня

Учора, 11 квітня, удару по Україні було завдано 40 дронами і 42 ракетами, серед них було шість балістичних «Кинджалів». Було атаковано об'єкти енергетичної інфраструктури в Одеській, Харківській, Запорізькій, Львівській та Київській областях.

У місті Українка Київської області було знищено Трипільську ТЕС (потужність 1800 МВт), яка була найбільшим постачальником електроенергії у Київській, Черкаській та Житомирській областях. Центренерго таким чином втратила 100% генерації.

За попередніми даними, по ТЕС поцілили п'ять російських ракет Х-69. Відновити її можна, сказали у Центренерго, але не без допомоги міжнародних партнерів. Втім, як зазначили у компанії, без посилення ППО України це марна справа.

На Харківщині було пошкоджено дві ТЕЦ, які живлять облцентр. Які саме і ступінь їхнього пошкодження – не уточнювалося.

Увечері російські війська керованими авіабомбами вдарили по ТЕЦ у Сумах.

Нагадаємо, ймовірно, росія змінила тактику атак на енергетичну інфраструктуру України. Тепер вона використовує високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених районах, ніж Київ.

У Міненерго тим часом уже допустили підвищення тарифів на електрику через обстріли.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: