Росія змінила підхід до атак на енергосистему України – FT

Читать на русском
Росія змінила тактику атак на енергоінфраструктуру України – вона використовує високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених регіонах, ніж Київ.
Reuters

Росія змінила тактику атак на енергетичну інфраструктуру України Тепер вона використовує високоточні ракети для знищення електростанцій у менш захищених районах, ніж Київ.

Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

У ГУР спрогнозували, як довго росіяни ще обстрілюватимуть об'єкти енергетикиРосія навесні планує ще кілька масованих атак на українську енергетику, заявили у ГУР. Потім буде пауза для накопичення озброєння.

За словами українських офіційних осіб, яких цитує видання, збитки від російських атак виявилися гіршими, ніж узимку 2022/2023, і очевидною ціллю окупантів тепер є завдання непоправної шкоди.

У період з 22 до 29 березня росія атакувала сім теплових електростанцій — у регіонах, окрім Києва, де зосереджена найкраща система ППО. Російські ракети також вразили дві гідроелектростанції.

Подробиці пошкоджень не відомі, але деякі об'єкти, як, наприклад, у Харкові, майже повністю зруйновані.

«Наша мета – відновити якнайбільше до жовтня», – заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко. Компанія втратила близько 80% електроенергії, що виробляється, в результаті російських атак. П'ять теплоелектростанцій ДТЕК змушені були зупинити роботу.

За словами Тимченка, є плани щодо відновлення роботи деяких підстанцій та великих електростанцій, які не були повністю зруйновані: «За умови відсутності подальших атак щонайменше 50% пошкоджених енергоблоків буде повторно підключено до мережі».

Він зазначив, що якби не тепла погода, імпорт енергоносіїв із ЄС та збільшення виробництва відновлюваної енергії, Україна зіткнулася б із масовими відключеннями електроенергії.

Минулої зими росія атакувала розподільні станції та трансформатори по всій країні. Але тепер, зазначив гендиректор ДТЕК, ракети націлюються на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо».

«Та сама кількість ракет, які використовувалися під час зимових атак (у 2022-2023 роках – ред.) зараз спрямована на п'ять-шість енергетичних об'єктів в одному регіоні. Вони намагаються відключити від енергопостачання великі промислові райони та міста», – розповіли в «Укренерго».

Ще одна важлива відмінність від минулорічних атак полягає в тому, що росія тепер використовує дорогі високоточні балістичні ракети, сказав голова парламентського комітету з енергетики Андрій Герус. Крім цього, рф, як і раніше, використовує велику кількість дронів.

Представник військової розвідки України Андрій Черняк повідомив, що росія має достатньо ракет для ще однієї або двох великих атак у найближчі тижні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що росіяни за останні тижні знищили 80% українських ТЕЦ.

В Укренерго розповіли, як можна врятувати енергосистему від російських атак. У Міненерго вже допустили підвищення тарифів на електроенергію на тлі обстрілів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: