Обговорили 5 питань: Шмигаль підбив підсумки зустрічі з Фіцо

Читать на русском
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо.
Фото: t.me/Denys_Smyhal

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо.

Про підсумки зустрічі глава українського уряду розповів у своєму Telegram-каналі.

Україна та Словаччина працюють одразу над трьома масштабними проєктами: деталі від МінекономікиУряди України та Словаччини працюють над втіленням трьох масштабних проєктів у сфері інфраструктури та енергетики, повідомили у Мінекономіки.

Він повідомив, що сторони обговорили актуальні питання та перспективи двосторонньої співпраці.

«Тема номер один — енергетика. Сьогодні росіяни завдали черговий комбінований ракетно-дроновий удар по енергетичній інфраструктурі. Ознайомив Прем’єр-міністра з ситуацією. Вдячні Словаччині за підтримку. Маємо також багато амбітних планів. До кінця 2028 року плануємо завершити реконструкцію та модернізацію електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани», – розповів Шмигаль.

Прем'єри говорили і про політичну підтримку України. Фіцо, серед іншого, підтвердив прихильність територіальній цілісності та суверенітету України, а також засудив російську агресію.

Сторони також домовилися опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську агропродукцію.

«Логістика. Уже досягнута конкретна домовленість про запуск до кінця цього року прямого пасажирського залізничного сполучення Київ-Кошице. Запропонували Словаччині внести зміни до угод про статус низки пропускних пунктів на кордоні. Готуємося до перемовин із європейським фондом Connecting Europe Facility для залучення інвестицій в розвиток транскордонного залізничного маршруту Чоп — Чєрна-над-Тисою», – повідомив глава українського уряду.

Крім того, прем'єри говорили на зустрічі про розмінування, спільне виробництво інженерної техніки та про надання вже готових машин для виявлення та знешкодження мін.

Нагадаємо, на початку року прем'єр Словаччини розкритикував стратегію Заходу щодо росії та заявив, що союзники мають надати країні-терористу гарантії безпеки. Він також сказав, що всіляко блокуватиме вступ України до НАТО.

Водночас, Фіцо заявив, що уряд Словаччини не блокуватиме переговорів з Україною щодо вступу до Євросоюзу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: