Парламент Словаччини дозволив експорт зброї, у тому числі й до України – ЗМІ

Читать на русском
Парламент Словаччини надав Міноборони повноваження затверджувати експорт зброї. Раніше за це формально відповідало Міністерство економіки.
фото: zn.ua

У парламенті Словаччини більшістю голосів підтримали поправку, яка надає Міністерству оборони повноваження затверджувати експорт зброї, зокрема, і в Україну.

Про це повідомляє Politico.

Як змінилися оборонні витрати країн НАТО від початку війни в УкраїніЯк за дев'ять років змінилися оборонні видатки членів НАТО – на інфографіці. Найбільше витрати наростили країни східного флангу.

Зазначається, що зміни до закону передбачають зміни порядку ліцензування експорту зброї. До цього за таке формально відповідало Міністерство економіки Словаччини, тепер цим займатиметься лише Міністерство оборони.

Раніше президент Словаччини Зузана Чапутова наклала вето на цей законопроєкт, мотивуючи це тим, що Міністерство оборони не має експертних ресурсів для оцінки потенційних ризиків продажу зброї для міжнародної репутації і безпеки Словаччини.

Як повідомляється, російське вторгнення в Україну вплинуло на оборонний сектор Словаччини, особливо на виробника боєприпасів ZVS Holding, одним із власників якого є Міноборони країни.

За перші сім місяців 2023 року ZVS Holding отримала 44 мільйони євро доходів порівняно з 40 мільйонами євро за весь 2022 рік, що «значною мірою пов'язано з російською агресією в Україні».

Згідно зі словами колишнього міністра оборони Словаччини Ярослава Надя, майже 100% виробництва боєприпасів ZVS Holding на наступні два-три роки «вже продано в Україну».

Як відомо, початку повномасштабного вторгнення Словаччина надала Україні військову допомогу на суму €671 млн. Сюди входили, наприклад, 13 винищувачів МіГ-29, система ППО ЗРК С-300, близько 30 БМП і 10 самохідних гаубиць «Зузана-2».

Нагадаємо, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо слідом за Орбаном висловився проти виділення Україні 50 млрд євро з бюджету ЄС.

Раніше стало відомо, що Словаччина передасть Україні зимовий пакет гуманітарної допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: