Єменські хусити атакували кораблі трьох країн

Читать на русском
Єменські хусити 7 квітня атакували ракетами і БПЛА британські, американські та ізраїльські кораблі.
Фото: ship-technology.com

У неділю, 7 квітня, єменські хусити, які підтримуються Іраном, завдали ударів ракетами та безпілотниками по кораблях США, Великої Британії та Ізраїлю.

Про це пише Reuters.

Напади хуситів у Червоному морі: прибуток від Суецького каналу впав майже вдвічіПісля початку атак єменських хуситів на судна у Червоному морі дохід Суецького каналу за січень упав майже вдвічі. А кількість суден, що курсують каналом, скоротилася на 36 відсотків.

Хусити заявили, що протягом останніх 72 годин вони атакували кілька американських фрегатів та британський корабель у Червоному морі, а в Аравійському морі та Індійському океані – два ізраїльські судна, що прямували до портів Ізраїлю.

Про це сказав речник угруповання Ях'я Сарі у телеефірі, однак подробиць нападу не озвучив.

Зазначається, що Велика Британія і США теж завдають ударів у відповідь проти хуситів. Так, за інформацією Центрального командування США (CENTCOM), американські війська знищили мобільний зенітно-ракетний комплекс у контрольованому хуситами районі Ємену в суботу та БПЛА над Червоним морем.

Крім того, яка сказано у заяві, коаліційний корабель знищив одну протикорабельну ракету. Про поранених та ушкодження не повідомляється.

Раніше британська охоронна компанія Ambrey повідомила, що в неділю в Аденській затоці було атаковано судно, однак інших подробиць не надала.

Також, за інформацією агентства морських торгових операцій Великої Британії (UKMTO), в неділю ракета впала біля судна в Аденській затоці, але в результаті інциденту судно ушкоджень не зазнало, екіпаж не постраждав.

«Внаслідок атак єменських хуситів порушене глобальне судноплавство через Суецький канал. Компанії мусять змінювати маршрути на довші і дорожчі навколо південної Африки», – зазначає Reuters.

Нагадаємо, єменське угруповання хуситів атакує кораблі в Червоному морі з листопада 2023 року. Вони заявляють, що їхні напади є спробою зупинити атаки Ізраїлю на палестинців у Секторі Гази, стверджуючи, що атакують тільки судна, «пов'язані з Ізраїлем».

Вночі 12 січня США та Велика Британія завдали масований авіаудар по об'єктах хуситів у Ємені.

2 березня через атаки підтримуваних Іраном єменських хуситів у Червоному морі затонув перший корабель.

При цьому хусити пообіцяли росії і Китаю не атакувати їхні кораблі в Червоному морі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: