Росія попросила Казахстан створити для неї резерв бензину на випадок дефіциту – Reuters

Читать на русском
Росія звернулася за допомогою до Казахстану, оскільки вже в травні рф може не вистачити бензину через зупинку НПЗ.
Getty Images

Росія попросила Казахстан створити аварійний резерв бензину для поставки на російський ринок у разі виникнення там дефіциту. Це сталося на тлі зупинок низки НПЗ після ударів по них дронами.

Про це з посиланням на свої джерела повідомляє Reuters.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

Повідомляється, що йдеться про резерв автобензину обсягом 100 000 тонн.

За даними джерела, угоду щодо використання резервів пального для росії вже погоджено.

«У травні в рф може не вистачити бензину для внутрішнього ринку, тому є ризик закриття експорту навіть до ЄАЕС», - сказав один із співрозмовників агентства.

Як відомо, після серії атак на нафтозаводи росія з 1 березня запровадила заборону на експорт бензину терміном на шість місяців. Заборона не поширюється на Євразійський економічний союз, у тому числі Казахстан, а також на деякі країни, з якими рф має міжурядові угоди про постачання пального.

Проте заборона може бути розширена, якщо ситуація погіршиться.

Допомогти росії з бензином уже погодилася Білорусь.

Нагадаємо, після ударів українських дронів по нафтопереробних заводах у рф виникли проблеми з виробництвом бензину, оскільки зупинилися великі НПЗ. Ціни на пальне зросли. Зокрема, виведено з ладу один із найпотужніших у росії нафтопереробних заводів ЛУКОЙЛ-Нижньогороднафтооргсинтез у місті Кстово в Нижегородській області. Також зупинився Куйбишевський НПЗ.

Водночас, Орський нафтопереробний завод на Уралі зупинився через повінь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: