Запросили понад 80 країн: ЗМІ дізналися ймовірні дати і місце проведення Глобального саміту миру

Читать на русском
Глобальний саміт миру, присвячений питанням врегулювання війни росії проти України, відбудеться цього літа. На конференцію покликали до 100 країн.
Володимир Зеленський та президентка Швейцарії Віола АмхердФото: Офіс президента України

Глобальний саміт миру, присвячений питанням врегулювання війни росії проти України, відбудеться цього літа у Швейцарії.

Такими даними поділилося видання Bloomberg.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

За інформацією журналістів, мирна конференція заплановано на 16-17 червня. На неї запросили від 80 до 100 країн, переважно це представники так званого Глобального Півдня.

Реальна кількість учасників буде відома ближче до літа. Також поки неясно, чи братиме участь у конференції Китай. Наразі представники України та Швейцарії обговорюють це питання з офіційними особами у Пекіні.

«Союзники України вважають присутність Китаю важливою для успіху зустрічі, враховуючи вплив, який, за їхніми словами, Пекін чинить на Москву більш як через два роки після початку війни», – зазначено у публікації.

Точне місце проведення саміту поки що не називається, проте за словами людей, знайомих із процесом організації, захід може прийняти швейцарське місто Люцерн. Офіційна заява кабінету міністрів Швейцарії із цього приводу очікується вже 10 квітня.

Видання також зазначає, що Україна, як і раніше, не має наміру запрошувати на перший саміт росію, незважаючи на тиск з боку кількох країн.

Нагадаємо, у січні президент України Володимир Зеленський заявляв, що робота над організацією Глобального саміту миру вже розпочалася. Швейцарська сторона призначила людину, яка займатиметься питанням організації конференції.

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба відповів, чому росію не запросили на перший Глобальний саміт миру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: