Антикорупційний суд заарештував працівника СБУ Шила

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав частково прохання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу до підозрюваного.
Артем Шило в судіфото: ЦПК

Вищий антикорупційний суд узяв під варту до 31 травня колишнього позаштатного радника Офісу президента, працівника Служби безпеки України Артема Шила. НАБУ і САП підозрюють його в організації заволодіння 182 млн грн АТ «Укрзалізниця» при закупівлі кабелю та трансформаторів.

Таке рішення 4 квітня ухвалила слідча суддя ВАКС Катерина Сікора, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Шила Артема Вікторовича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Визначити строк дії ухвали в частині застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою 60 днів, тобто до 31 травня 2024 року включно», – оголосила рішення суддя.

Одночасно суддя Сікора визначила Шилу альтернативний запобіжний захід у вигляді застави розміром 30 млн грн. У разі внесення коштів підозрюваний вийде з-під варти під наступні обов'язки: не відлучатися з міста Києва без дозволу; прибувати за першою вимогою; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування з працівниками і службовими особами СБУ, а також головою правління УЗ Євгеном Лященком, міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним, віце-прем'єрміністром Олександром Кубраковим, заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим, головою ОП Андрієм Єрмаком, керівником апарату директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ Едуардом Кріциним та іншими підозрюваними Кондрашовим, Колташовим, експосадовцем УЗ Олексієм Онисимюком, підприємцем Ігорем Бутановим, Андрієм Онищенком, Хом'яковим, Мельником, підприємцем Володимиром Котляром, Кондратенком, Мельником, заступником Кріцина Олександром Шевченком та ексзаступником голови АМПУ Олександром Ковалюком з приводу обставин кримінального провадження; утримуватися від відвідування будь-яких приміщень, які належать чи які фактично займають АТ «Укрзалізниця», Міністерство інфраструктури, Кабінет міністрів, Офіс президента і здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали колишнього радника Офісу президента Артема Шила. Пізніше йому та іншим фігурантам повідомили про підозру. За версією слідства, Шило, посадовці АТ «Укрзалізниця» та інші співучасники забезпечили визначення приватної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю. Трансформатори закупили в Узбекистані і поставили до Болгарії, де їх уже купила приватна компанія, яка контролюється громадянином Білорусі, який часто відвідує росію.

Надалі ці трансформатори закупила УЗ за завищеною вартістю, що завдало компанії 94,8 млн грн збитків. Цими коштами заволоділа організована група і розпорядилася на власний розсуд.

Також Шилу повідомили про підозру в організації заволодіння коштами УЗ при закупівлі кабелів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: