НАБУ викрило ще одну організовану групу в УЗ, яка завдала 117 млн грн збитків

Читать на русском

Антикорупційні органи правопорядку викрили сімох осіб, зловживання яких завдали майже 120 млн грн збитків держкомпанії.
фото: УЗ

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру сімом особам, які заволоділи 117 млн грн АТ «Укрзалізниця» під час закупівлі кабельно-провідникової продукції.

Про це повідомляють прес-служби органів.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, про підозру повідомили колишньому заступнику директора філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ Олексію Онисимюку та підприємцю Володимиру Котляру.

«13 березня 2024 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру 6 особам – членам двох організованих груп, які при закупівлі кабельно-провідникової продукції заволоділи коштами АТ «Укрзалізниця» на суму понад 117 млн грн. Ще одному учаснику злочинної групи – адвокату про підозру повідомив прокурор за дорученням керівника САП. Дії осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України», – інформує САП.

У НАБУ розповіли, що у 2021 році керівник першої організованої групи, підприємець, розробив схему, яка передбачала постачання продукції АТ «Укрзалізниця за завищеними цінами. Для цього він вступив у змову з членами іншої організованої групи, до складу якої зокрема входила посадовець УЗ. Діючи як своєрідний «бек-офіс» товариства, члени другої організованої групи неформально контролювали його діяльність та могли за певний відсоток від суми закупівель забезпечити перемогу підконтрольних підприємцю компаній у тендерах УЗ.

У результаті протягом 2021-2023 роках у тендерах УЗ на постачання кабельно-провідникової продукції незаконно перемогли підконтрольні підприємцю компанії. Під час тендерів за сприяння посадовців УЗ ці компанії узгоджували свої дії та у різний спосіб завищували очікувану вартість продукції. Таким чином УЗ уклала договори з трьома підконтрольними підприємствами, які здійснили постачання продукції за цінами, вище ринкових. При цьому самі підприємства продукцію не виробляли, а закуповували через низку фірм-прокладок у виробників, зокрема контрольованих. Саме це і дозволяло штучно збільшувати вартість продукції. Унаслідок реалізації схеми «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 117 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

За даними «Слово і діло», у справі фігурують три компанії «Торговий дім «Український кабель», «ТД «Кабель Центр» і ТОВ «Еней». За даними слідства, Котляр контролює всі ці компанії. Він є президентом київського футбольного клубу «ХІТ», а його компанія «Еней» – спонсор клубу. Раніше Котляр через ТОВ «Еней» володів ТД «Український кабель», а директор ТД ТД «Кабель Центр» Ігор Борсук, який раніше був капітаном ФК «ХІТ».

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує колишнього заступника директора ЦЗВ УЗ Олексія Онисимюка в одержанні неправомірної вигоди у вигляді автомобіля. Раніше НАБУ і САП викрили організовану групу в УЗ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: