НАБУ і САП повідомили про підозру ексраднику Офісу президента Шилу

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку запідозрили працівника української спецслужби та інших осіб у заволодінні коштами УЗ.
скріншот з відео Youtube/Bihus.info

НАБУ та САП повідомили про підозру колишньому позаштатному раднику Офісу президента, працівнику Служби безпеки Артему Шилу та ще шістьом особам у заволодінні 94,8 млн грн АТ «Укрзалізниця» при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Про це повідомляють прес-служби органів.

У НАБУ і САП не вказують прізвища підозрюваних, проте, за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Артема Шила, його підлеглого Олександра Ковалюка (після обіймав посаду заступника голови Адміністрації морських портів), колишнього першого заступника директора філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ Олексія Онисимюка (наразі є обвинуваченим та підозрюваним у двох інших справах), заступника директора з економічної та інформаційної безпеки апарату директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ Олександра Шевченка та ще трьом фігурантам.

Шилу також повідомили про підозру в причетності до іншої справи УЗ – щодо заволодіння 117 млн грн на купівлі кабелю.

«2-3 квітня 2024 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру учасникам організованої групи, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. Наразі повідомлено про підозру 7 учасникам групи, серед яких (посади вказано на час вчинення злочину): керівник організованої групи, радник Офісу президента, а в подальшому – співробітник СБУ; два учасники організованої групи; перший заступник директора філії ЦЗВ УЗ; заступник директора з економічної та інформаційної безпеки апарату директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ; посередник, який діяв від імені компанії-постачальника та співробітник СБУ», – інформує САП.

У НАБУ розповіли, що в червні-грудні 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб УЗ забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю. Компанія ж контролювалась громадянином Білорусі. Лідер групи організував підготовку та направлення до УЗ листа «щодо загроз державній безпеці», який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами. Втім справжньою загрозою стало те, що він при цьому проігнорував громадянство контролера компанії та його зв'язки з рф.

Згодом «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі.

Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 років «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,8 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали колишнього радника Офісу президента Артема Шила. Раніше антикорупційні органи правопорядку провели обшук у керівника апарату директора з економічної та інформаційної безпеки УЗ Едуарда Кріцина та його заступника Олександра Шевченка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: