Схеми в «Укрзалізниці»: одного з керівників організованої групи заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд частково підтримав клопотання детектива НАБУ про застосування запобіжного заходу до затриманого фігуранта.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд узяв під варту одного з керівників організованої групи, яку НАБУ і САП викрили на заволодінні грошовими коштами АТ «Укрзалізниця» у сумі 11,4 млн грн.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«27 лютого 2024 року слідчий суддя ВАКС застосував запобіжний захід одному з керівників організованої групи, яку викрили на заволодінні грошовими коштами АТ «Укрзалізниця» у сумі 11,4 млн грн. Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 11 809 200 грн застави. У разі внесення застави на особу будуть покладені відповідні процесуальні обов'язки», – інформує орган.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Станіслава Лєснікова, якого у 2016-2017 роках засоби масової інформації називали «смотрящім» УЗ.

Раніше НАБУ і САП повідомили про підозру дев'ятьом особам у заволодінні 11,4 млн грн АТ «Укрзалізниця». За даними слідства, у 2018 році лідер групи, підприємець, вирішив встановити контроль над товарно-грошовими потоками УЗ з метою заволодіння коштами товариства. Для цього він звернувся до давніх знайомих з-поміж представників уряду та за їх сприяння домігся призначення членів групи на керівні посади в УЗ.

Таким чином, у 2018-2021 років посадовця УЗ на виконання вказівок лідера групи забезпечили перемогу підконтрольної йому компанії у тендері на закупівлю пневмоінструменту. Вона надалі поставила філіям УЗ продукцію за завищеною вартістю. Йшлося про філії «Південно-Західна залізниця», «Придністровська залізниця» і «Панютинський вагоноремонтний завод». Розмір переплати становив 11,4 млн грн, якими організована група заволоділа та розпорядилася на власний розсуд.

Нагадаємо, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила обвинувальний вирок у справі пільгових тарифів від УЗ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: