Наступником Ердогана може стати співвласник Baykar – WSJ

Читать на русском
Сельчук Байрактар, який одружений на доньці Реджепа Таїпа Ердогана, є одним із можливих його наступників на посаді президента Туреччини.
Фото: selcukbayraktar.com

Голова ради директорів компанії Baykar з виробництва БПЛА, які Україна застосовувала для оборони на початку російського вторгнення, Сельчук Байрактар може стати наступником президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зазначається, що Сельчук Байрактар, який одружений на одній із доньок президента Ердогана, користується неабиякою прихильністю у своїй країні. Дані опитувань показують, що він є одним із найпопулярніших публічних діячів Туреччини.

Минулого року Байрактар говорив в інтерв'ю, що він «не займається політикою», але не виключив варіант свого висування на посаду президента Туреччини, якщо б про це його попросив тесть.

«Можливо, я скажу так, але це залежатиме від обставин», – наголошував Байрактар.

Як відомо, Сельчук Байрактар ​​успадкував компанію Baykar разом із братом Халуком після смерті батька – Оздеміра Байрактара. Він, як уточнює видання, був знайомий з Ердоганом з дитинства.

Зауважимо, за конституцією Туреччини, президент зможе обіймати посаду не більше двох термінів поспіль. У травні 2023 року Ердоган був переобраний на другий термін на п'ять років, набравши 53,41% голосів, проте опозиційні партії наполягали на тому, що насправді йдеться про третій термін, оскільки Ердоган з 2014 по 2018 рік був президентом, але при парламентській республіці (з 2017 року Туреччина стала президентською республікою). Після перемоги 2023 року Ердоган обіцяв, що не балотуватиметься на третій термін, проте Мін'юст Туреччини заявляв, що це можливо.

Нещодавно Ердоган заявив, що Туреччина готова організувати мирний саміт, присвячений питанням завершення війни в Україні. У ньому могла б взяти участь і Росія. Президент України Володимир Зеленський у свою чергу заявив, що такий формат не підходить Україні, і запросив Туреччину взяти участь у Глобальному саміті світу у Швейцарії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: